Cestování Kultura Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Rozhlednou roku 2018 je Růženka na Děčínsku. Ústecký kraj se pyšní hned dvěma tituly

ÚSTECKÝ KRAJ – Rozhlednou roku 2018 se stala netradiční vyhlídka Růženka na Děčínsku. Druhé místo obsadila rozhledna Rubín u Podbořan. Ústecký kraj se tak pyšní dvěma tituly v anketě, kterou pořádá Klub přátel rozhleden.

Třetí místo putovalo do Olomouckého kraje, kde získala nejvíc hlasů rozhledna Kopaninka u obce Repechy na Prostějovsku. Veřejnost mohla poslat hlas jedné z rozhleden, které byly zpřístupněny v loňském roce. Klub přátel rozhleden anketu pořádal již popáté a letos se hlasování zúčastnil rekordní počet hlasujících. Z těch bylo vylosováno deset, kteří od klubu obdrželi hodnotné ceny.

Architektonicky zajímavá Růženka na Pastevním vrchu u Růžové na Děčínsku, které byla veřejnosti zpřístupněna v dubnu 2018. Obec Růžová vyhlásila na podporu výstavby rozhledny Růženka veřejnou sbírku, na jejímž kontě se sešlo zhruba 300 tisíc korun. Stavba rozhledny začala v roce 2017. Celkové náklady na výstavbu dosáhly 2,5 milionu korun. Betonová rozhledna netypického vzhledu je sice jen šest metrů vysoká, ale je z ní rozhled na Pravčickou bránu, Milešovku, Sněžník, Sokolí vrch i na saský Lilienstein.

Vyhlídka Rubín u Podbořan je téměř osm metrů vysoká, je z dubového dřeva – tvoří ji 500 dubových klád a vystavěna byla mezi Dolánkami a Pšovem ve stylu strážní věže a palisády starověkého opevnění. Město Podbořany dalo za rozhlednu s veškerými dalšími náklady přibližně 700 tisíc korun. Na přípravě její stavby pracovalo skoro dvacet let.

Výsledky ankety k nahlédnutí zde.  

Zdroj: Ústecký kraj

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ZAUJALO NÁS: Rozhlednou roku 2018 je Růženka na Děčínsku. Ústecký kraj se pyšní hned dvěma tituly

Napsat komentář