Auto-Moto Doprava Krimi Moravskoslezský Složky IZS Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

TRAGÉDIE: Dvě smrtelné nehody během jedné hodiny zaměstnaly záchranáře Moravskoslezského kraje

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Posádky ZZS MSK zasahovaly v pondělí 13. května v podvečer u vážné dopravní nehody na Ostravsku. Střet dvou automobilů v katastru obce Polanka nad Odrou byl operátorům záchranné služby nahlášen krátce před půl šestou. Na místi události ihned vzlétl vrtulník LZS a vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci.

V jednom z vozidel zůstal zaklíněn muž, jehož totožnost záchranáři neznají. Základní první pomoc mu po svém příjezdu začali poskytovat dobrovolní hasiči, následně po jeho vyproštění týmy ZZS. U pacienta došlo k selhání všech základních životních funkcí, zasahující lékař zjistil vícečetná poranění. Postižený byl zaintubován a záchranáři mu zajistili umělou plicní ventilaci. Za pomocí nepřímé srdeční masáže a podávaných léků se pokoušeli obnovit jeho krevní oběh. Veškeré úsilí i provedená léčebná opatření však byly marné a lékař ZZS musel nakonec konstatovat smrt.

Se středně těžkým poraněním horní končetiny byla ošetřena devatenáctiletá žena, Stejně jako jednadvacetiletý muž, který nejevil známky vnějších zranění, byla následně transportována na úrazovou ambulanci ostravské Fakultní nemocnice.

Jen hodinu a půl po tragické nehodě v Polance nad Odrou vyjížděly v pondělí 13. května posádky ZZS MSK k další smrtelné havárii. Odehrála se v devatenáct hodin na dálnici D1, poblíž klimkovického tunelu. Nákladní automobil tam narazil do vozidla odtahové služby.

Muž, který cestoval v jednom z vozidel, utrpěl mnohočetná vážná poranění. V okamžiku příletu vrtulníku LZS byl v bezvědomí a jeho dýchání selhávalo. Během dalších minut došlo i přes intenzivně poskytovanou lékařskou péči k selhání srdeční činnosti a záchranáři proto zahájili neodkladnou resuscitaci. Za pomoci nepřímé srdeční masáže, přístrojové techniky a léků se pokoušeli obnovit krevní oběh postiženého. Poranění muže však byla smrtelná a na místě jim podlehl.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “TRAGÉDIE: Dvě smrtelné nehody během jedné hodiny zaměstnaly záchranáře Moravskoslezského kraje

Napsat komentář