Krimi Olomoucký Složky IZS Turistika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Na řece Bečvě na Přerovsku platí třetí stupeň povodňové aktivity stav OHROŽENÍ! Došlo k zatopení komunikace, hřiště i několika domů

PŘEROVSKO – Aktuální situace na řece Bečva – platí II. stupeň a III. stupeň povodňové aktivity stav OHROŽENÍ. Hasiči v nočních hodinách prováděli monitoring na několika místech. V Ústí na Přerovsku došlo k rozlivu a zatopení komunikace, místního hřiště a několika objektů.

Hasiči jsou zde v nasazení po celou dobu a připraveni k řešení akutních požadavků obyvatelů. V okolí Lipníku nad Bečvou na 3 místech provedli hasiči výstavbu protipovodňových hrází. V Týně nad Bečvou z důvodu uchránění chat k trvalému užívání. Na Jesenicku se situace od nočních hodin uklidnila.

V souvislosti s vydanými výstrahami pro Olomoucký kraj na jevy vydatné srážky a nebezpeční povodní byly provedeny, a to převážně v severní části našeho kraje, první preventivní opatření v podobě navýšeních početních stavů na stanicích a rezervace příslušníků doma na tzv. pohotovosti.

Během posledních hodin dochází k nárůstu hladin toků na několika místech v našem regionu. Některé toky dosahují hranic prvního stupně povodňové aktivit. Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů se v podobě zásahů v terénu zapojili prozatím v malém měřítku. Za zmínku výběrem ze Šumperska stojí příprava protipovodňových opatření stavbou zátaras pomocí pytlů s pískem v Rapotíně okolo Desné. Ve Starém Městě došlo k částečnému zatopení komunikace na ulici Fučíkova. Na Jesenicku v České Vsi hasiči odčerpali vodu z domů, ta do domu natekla z polí. Profesionální jednotka ze stanice v Jeseníku připravila pro případné využití zásoby pytlů s pískem a koordinaci se zástupci města je připraveno využití technických služeb k dalšímu doplnění.

Situaci i nadále sledujeme – na webu zde nyní zahajujeme kontinuální informační blok, který budeme v pravidelných intervalech aktualizovat.

Autor: Zdeněk Hošák 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář