HZS Krimi Praha Složky IZS Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME OBRAZEM: Při požáru bytu v domě s pečovatelskou službou hasiči evakuovali 70 imobilních osob! V hořícím bytě zemřela žena a její asistenční pes

PRAHA – Ve čtvrtek 14. listopadu 2019 od 02:26 hodin zasahovaly tři profesionální a dvě dobrovolné jednotky u požáru bytu v ulici kpt. Stránského na Černém Mostě. Byt zachvátily plameny v plném rozsahu, hasiči nasadili 3 proudy vody vnitřní částí budovy.

Jednalo se o dům s pečovatelskou službou plnou imobilních osob a vozíčkářů. Velitel zásahu rozhodl o celkové evakuaci domu za účasti ZZS a Policie ČR. Na místo si povolal tři evakuační autobusy a pracovníka MČ Praha 14. Celkem bylo evakuováno 70 osob, 15 lidí hasiči zachránili ze zakouřených prostor domu, který byl odvětráván přetlakovou ventilací.

Jedna mrtvá osoba byla nalezena v hořícím bytě. Několik osob ošetřila ZZS. Před třetí hodinou dostali hasiči požár pod kontrolu, plameny se dál nešířily. Oba vchody domu byly zasaženy zplodinami hoření, nasazeno bylo celkem devět přetlakových ventilátorů.

Před pátou hodinou se postupně lidé vraceli do svých bytů. Příčinu a rozsah škod šetří hasičští a policejní vyšetřovatelé.

TISKOVÁ ZPRÁVA POLICIE ČR:

Dnes nedlouho po druhé hodině ráno přijali operátoři tísňové linky oznámení, ve kterém oznamovatelka uvedla, že v ulici kpt. Stránského v Praze 9 hoří byt ve druhém patře panelového domu s pečovatelskou péčí. Na místo okamžitě vyrazili policisté z místního oddělení, speciální pořádkové jednotky a péjáci oznámení prověřit. Již z dálky bylo vidět, že se zakládá na pravdě, neboť uvedený byt již pohltily plameny. Policisté tak okamžitě začali se záchranou obyvatel z osmiposchoďového panelového domu, v čemž je následně vystřídali hasiči, neboť prostory domu byly značně zakouřené a pohyb uvnitř byl možný pouze v dýchacích přístrojích. Postupně tak bylo z domu vyvedeno a zachráněno na devadesát osob z toho čtyřicet vozíčkářů. Zachránění byli následně umístěni do čtyř evakuačních autobusů dopravního podniku a ihned jim byla zdravotníky poskytnuta neodkladná péče, případně první pomoc. Tu vyhledalo i pět policistů, kteří se při záchraně nadýchali zplodin. Po ošetření však nebyl nutný převoz do nemocnice a tak pokračovali ve výkonu služby.

Při požáru bohužel zemřela jedna žena spolu se svým asistenčním psem. Kolem půl páté se obyvatelé zasaženého domu mohli postupně vrátit do svých bytů i v tomto případě jim pomáhali policisté spolu s hasiči. Na místo se posléze dostavili i kriminalisté s vyšetřovatelem hasičů, kteří budou zjišťovat příčinu vzniku požáru.

Zákroku se zúčastnilo několik desítek pražských policistů a také strážníků městské policie, kteří uzavřeli dotčenou oblast a na místě řídili dopravu.

Zachráněno bylo i deset asistenčních psů, čtyři kočky, papoušek a ještěr, ty si do své péče převzali veterináři.

FOTOGALERIE…

Autor: por. Mgr. Jan Rybanský
Zdroj: HZS Praha
Foto: Bc. Roman Půta/HZS Praha

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář