Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Pomáháme Praha Středočeský Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

Zemřel Luboš Dobrovský, novinář, ministr i Havlův kancléř

ČESKO – Ve věku nedožitých 88 let zemřel Luboš Dobrovský. Bývalý disident se v roce 1990 stal ministrem obrany a později kancléřem prezidenta Václava Havla.

Dobrovský se narodil v roce 1932 v Kolíně. Pracoval v Československém rozhlase, v roce 1968 se podílel na podzemním vysílání rozhlasu.

Byl členem KSČ, v roce 1970 ze strany vystoupil. Publikoval v samizdatových tiskovinách a také redigoval. Po sametové revoluci se stal mluvčím Občanského fóra.

Po revoluci začala jeho kariéra politika a diplomata. Nejprve byl náměstkem na ministerstvu zahraničí, pak se stal ministrem obrany.

V civilním životě se věnoval překladům knih z ruštiny a polštiny. V sedmdesátých letech mohl publikovat pouze pod pseudonymem. V roce 2002 mu prezident Václav Klaus propůjčil Řád Tomáše Garrigua Masaryka. V pondělí 3. února by mu bylo 88 let.

Autor: Lukáš Jirka

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Zemřel Luboš Dobrovský, novinář, ministr i Havlův kancléř

  1. Pingback: micro step

Napsat komentář