Finance HZS Jihočeský Koronavirus Krimi Policie Politika Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Tábor ve spolupráci s jihočeskými hasiči zřídil středisko péče o osoby bez přístřeší

TÁBOR – V Táboře na tréninkovém fotbalovém hřišti ve spolupráci s městem Tábor postavili hasiči stany pro osoby bez přístřeší. Jde o zařízení pro lidi bez domova, kterým byla nařízena karanténa. Hasiči vybavili místo lehátky, dekami, osvětlením, topidly a po skončení provozu zajistí dezinfekci veškerého materiálu i zázemí stadionu.

Vláda premiéra Andreje Babiše v návaznosti na vyhlášení nouzového stavu z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru na území ČR uložila hejtmanům a primátorovi hl. města Prahy neodkladný úkol. Bez zbytečného odkladu zajistit ve spolupráci se starosty obcí s rozšířenou působností s přihlédnutím k místním podmínkám a potřebám po konzultaci s příslušnou Krajskou hygienickou stanicí systém péče o osoby bez přístřeší, jimž byla nařízena karanténa.

 V pokynu hejtmanky Jihočeského kraje v části Odůvodnění stojí: „systém péče je nařizován z důvodu naléhavého obecného zájmu neodkladného odvrácení nebezpečí ohrožení životů, zdraví a majetku obyvatel Jihočeského kraje.“

Podle pandemického plánu Jihočeského kraje tento systém péče vznikne v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci a Táboře. Zdejší nemocnice totiž mají infekční oddělení a krajský pandemický plán počítá s jejich využitím.

V našem městě bude středisko umístěno v oploceném areálu fotbalového stadionu Viktoria za vlakovým nádražím (v prostoru tréninkového hřiště). Jedním z důvodů je vybavenost areálu, protože vybudování „na zelené“ louce za městem by stálo veřejné rozpočty statisíce korun navíc (oplocení, agregáty, zásobování vodou, osazení hygienickými kontejnery).

Ochrana občanů

Jak zdůraznil starosta Tábora Štěpán Pavlík, vedení města jedná v zájmu ochrany občanů spádových oblastí. „Důležitá a zásadní informace pro veřejnost je, že tento systém péče slouží jako ochrana obyvatel před nekontrolovaným šířením nákazy mezi lidmi bez přístřeší,“ zopakoval Štěpán Pavlík.

Hasičský záchranný sbor (HZS) Tábor začal ve středu 8. dubna na stadionu stavět v první fázi dva stany pro muže a ženy, stan pro izolaci a stan jídelní. Předpokládaná celková kapacita je 12 osob, s maximálním rozšířením o dalších 18. Zatím bude „stanové městečko“ prázdné a bez personálu, ale na základě nařízení Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje se může stát, že sem budou umístěny osoby bez přístřeší, kterým bude nařízena karanténa podle zákona právě ve středisku v Táboře.

 S příjezdem prvního člověka do karantény začne platit provozní řád. Personálně areál obstarají dobrovolníci z humanitárních organizací ADRA a Český červený kříž a proškolení zdravotníci. Na ostraze areálu se budou podílet strážníci Městské policie Tábor a pracovníci bezpečnostní agentury. Patrolovací součinnost na vnější straně přislíbily Armáda ČR a Policie ČR. Všechny složky budou dbát na maximální bezpečnost v areálu i jeho okolí.

 Výstavbu stanů zajišťuje bezplatně HZS Tábor vlastními prostředky. Po ukončení činnosti tohoto střediska provede dekontaminaci stanů a jejich složení a odvezení.

 Na závěr bude stadion komplexně vydezinfikován, vnitřní prostory budou vyčištěny generátorem ozonu, s čímž je opět připraven pomoci HZS Tábor.  „Dobu trvání nelze odhadnout, záleží na šíření nákazy. Zatím je na tom Jihočeský kraj nejlépe v ČR, má dlouhodobě nejméně pozitivně testovaných i v přepočtu na 100 tisíc obyvatel,“ sdělil starosta.

 Osoby, které budou v Táboře v karanténě, budou rozvezeny zpět do míst, odkud přijely. Pozdější práce na bourání a dezinfekci areálu se odhadují na 2 až 3 dny.

Autor:  Ing. Jaroslava Svobodová
Zdroj: HZS Jihočeského kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář