Finance Politika Pomáháme Praha Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

NAPSALI JSTE NÁM: Armádní generál Aleš Opata: Sebrat armádě 10 miliard korun je přímý útok na bezpečnost země!

ČESKO – S velkými obavami sledujeme pro nás tak známou situaci. Armáda splní úkoly, ale hned se stane obětí škrtů. K politice se nikdy nevyjadřujeme, a proto naši frustraci není slyšet. Poslední pokus sebrat armádě 10 miliard je ale přímý útok na bezpečnost země!

Vážíme si vysoké podpory veřejnosti, která se projevuje u každého průzkumu. Vážíme si podpory demokratických institucí: Sněmovny, Senátu nebo vlády.
Snažíme se plnit svoje úkoly na sto procent. Dál se tvrdě připravujeme k obraně státu. Pomáháme, když je to potřeba. Letos jsme dokázali, že naše příprava není zbytečná, a že když něco selže, armáda obstojí. Od února jsme ještě nevysadili. Stovky vojáků nepřetržitě pracují v domovech důchodců, v sociálních službách, v odběrových týmech, v chytré karanténě, v call centrech nebo v polní nemocnici. Armáda je efektivním nástrojem pro řešení masivních krizí nebo přírodních katastrof. Jsme připravení, organizovaní a odhodlaní pomáhat.

Pro nás vojáky je obrana republiky a jejích ideálů celoživotní poslání. Krize přicházejí a budou přicházet, musíme být odolní a připravení. Svět po krizi není nikdy bezpečnější místo.

Armáda potřebuje vaši podporu, potřebuje moderní techniku, výcvik a kvalitní vojáky. Bez modernizace se neobejdeme. Všude tam, kde jsou dnes vojenské týmy, už příště nemusí být nic.

Na zvládání epidemie jsme vyčlenili z rozpočtu na obranu 3,5 miliardy korun a nikde jsme nebrečeli, že je chceme zpátky. Odložili jsme tisíce menších projektů modernizace a nechali jenom ty zásadní a klíčové. Další zásahy do rozpočtu nás vrátí o léta nazpátek.

Říkáme, že bez těžké brigády není armády. To není všechno. Armáda je komplexní systém vzájemně se podporujících schopností. Koncepci rozvoje armády jsme připravovali mnoho let. Když jednu část vytrhnete, celková efektivita se zásadně sníží. Bez investic se celý provázaný systém rozpadne.

Máme povinnosti vůči NATO, protože sdílíme společnou obranu. Je to levnější, než být sám. Bez modernizace budeme působit jako černý pasažér a trapný vyžírka.

Úplně nejhorší je ale hra s důvěrou a motivací všech vojáků, kdyby sliby a prohlášení opět neplatily.

Věříme, že naše práce má smysl. Věříme, že nenahraditelnost armády se teď ukázala jasně. Věříme, že chápete, že takhle to dál nejde.

Stabilní a předvídatelný rozpočet je zásadní.

Autor: Armádní generál Aleš Opata
Zdroj: Armáda České republiky

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář