Koronavirus Krimi Nezaradené Policie Praha Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Praha se ocitla ve válečné zóně po střetu radikálních demonstrantů s těžkooděnci

PRAHA – Ve válečnou zónu se dnes odpoledne proměnilo centrum Prahy! Po ukončení demonstrace proti vládnímu opatření na pražském Staroměstském náměstí se totiž část radikálních účastníků střetla s policejními těžkooděnci! Policie nasadila i vodní děla. Na obou stranách jsou zranění!

Záchranná služba na Staroměstském náměstí zasahujeme u většího počtu zraněných, a to přibližně u dvaceti s poraněními po napadení. Na místě je několik záchranářských posádek a vůz Atego. ZOS pro větší množství zraněných aktivoval traumaplán.

Policisté na Staroměstském náměstí provádí ztotožnění útočníků a předvádí je na policejní služebny k provedení dalších úkonů. Již před začátkem demonstrace policisté zajistili bezmála 50 osob, u kterých byly nalezeny i střelné zbraně a pyrotechnika.

V centru Prahy se dnes demonstrovalo proti vládním opatřením a jelikož dorazilo mnohem více než povolený limit 500 lidí, došlo podle policie k porušení vládního nařízení. Organizátor následně poté na pokyn policistů a magistrátu demonstraci ukončil.

„Ohlášená demonstrace na Staroměstském náměstí skončila. Provést zákrok proti jejím účastníkům z důvodu porušení Usnesení vlády by bylo nezákonné. Právo na shromáždění zaručuje Listina základních práv a svobod a nelze jej omezovat z důvodu porušení podzákonné právní normy. Policisté zakročili až v okamžiku, kdy došlo k porušení zákona ze strany některých účastníků. Porušení Usnesení vlády ČR bylo řádně zadokumentováno a bude oznámeno příslušnému správnímu orgánu k vyřešení,“ říká policejní prezident Jan Švejdar.

Ministr vnitra Jan Hamáček k incidentu dodal: „Policie zasáhla na Staroměstském náměstí naprosto profesionálně poté, co po ukončení akce svolavatelem (z důvodu porušení nařízení vlády) několik stovek chuligánů napadlo přítomné policisty. Několik policistů bylo zraněno, přeji jim brzké uzdravení a všem policistům děkuji,“ vzkazuje ministr vnitra Jan Hamáček.

Několik demonstrantů slovně zaútočilo i na televizní štáb! Zasáhnout musela ochranka, když se jeden z demonstrantů pokusil dostat do přenosového vozu ČT. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

I nadále situaci v Praze sledujeme. Na Staroměstském náměstí a jeho okolí je ale situace již klidná a policisté odvážejí zajištěné osoby.

 

Autor: redakce

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář