Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Koronavirus Královehradecký Krimi Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

NÁVOD: Jak se nenakazit HOAXY a lživými články nejen o Covidu-19, kterých je na sociální síti mnoho?

ČESKO – Také jste narazili na Internetu na opravdu zajímavý článek a chtěli jste se o něj podělit se svými přáteli? Stále častěji se totiž především na sociálních sítí objevují od přátel zaručené zprávy, které bezhlavě sdílejí do veřejného prostoru, aniž by se nad obsahem alespoň trochu zamysleli. 

Stále častěji vyskočí na Facebooku od přátel další a další nepodložené informace. Hoaxy a lživé články nejen o Covidu-19 zaplavují Internet a proto se i redakce Agentury JV PRESS.cz rozhodla bojovat proti hoaxům a „zaručeným“ informacím a dát čtenářům vodítko, jak se nenechat napálit…Ne vše co si kde přečtete je totiž pravda.

POZOR: Hoax zpráva manipuluje s informacemi a snaží se uživatele přimět hlavně k dalšímu šíření… Myslete na to prosím, vždy, kdy budete něco sdílet…

DVAKRÁT ČTI, AŽ POTÉ SDÍLEJ:

Rozklikl jsi si ten článek? Opravdu jsi to dočetl do konce? Přibrzdi, žádný spěch, zamysli se, zda jde opravdu o důvěryhodnou informaci vhodnou k šíření.

MYSLI NA TŘI VĚCI: ZDROJ, ZDROJ, ZDROJ!

Kdo je autor článku, který šíříš, znáš jej? Není to falešný účet na sociální síti? Odkud čerpá, na koho se odkazuje? Nenech se nachytat lacinými podfukáři na sociální síti.

GOOGLE JE TVŮJ KAMARÁD:

Úplná pecka plná emocí, o které jsi ještě vůbec neslyšel? Použij vyhledávač a zamysli se, proč o tom nikde jinde nepíší. Možná proto, že je to jen další výmysl a lež? Více zdrojů, více rozumu.

NE KAŽDÝ, KDO MÁ FACEBOOK, JE NOVINÁŘ

„Viděl jsem na internetu,“ není dobrá odpověď! „Jedna paní povídala,“ není dobrý ani důvěryhodný zdroj.Seriózní novináři a vědci jsou lepší než anonym z Facebookové skupiny!

ŠÍŘIT NEOVĚŘENÉ INFORMACE JE SMRTELNĚ VÁŽNÁ VĚC

Šířit hoax je hanba a nezodpovědná věc, protože může potenciálně ohrozit jiné. Pamatuje na to i trestní zákoník, ve kterém je i paragraf o šíření poplašné zprávy.

O INTERNETU SI POVÍDEJ S PŘÁTELI 

Sociální sítě jsou stále ještě nová věc a musíme se v nich všichni společně naučit orientovat. Buďme trpěliví, empatičtí a mějme snahu pomáhat si v tom, abychom byli informováni co nejlépe…

Co je to HOAX?

Hoax ([houks], anglické slovo ze 17. století) obecně označuje podvod, mystifikaci či žertovnou klamnou zprávu. V elektronické komunikaci je hoax speciálně nevyžádaná e-mailová nebo IM zpráva, která uživatele varuje před nějakým virem, prosí o pomoc, informuje o nebezpečí, snaží se ho pobavit apod. Hoax většinou obsahuje i výzvu žádající další rozeslání hoaxu mezi přátele, příp. na co největší množství dalších adres, proto se někdy označuje také jako řetězový e-mail.

Běžní uživatelé hoaxům často věří a (v dobré víře) jednají podle nich (a rozesílají je dále ve snaze pomoci i ostatním), či je považují za pouhý neškodný vtip, odborníci a správci sítí často hoaxy chápou jako nebezpečný jev, kterému je nutno se bránit. Mezi důvody škodlivosti patří např.:

Obtěžování příjemců
Opakovaný příjem nesmyslných zpráv je pro mnohé uživatele nepříjemný, zejména v době epidemie, kdy se v e-mailových schránkách objevuje stejná zpráva několikrát denně.
Nebezpečné rady
Některé hoaxy poskytují nebezpečné rady, např. jak se zbavit domnělého viru smazáním nějakého souboru. Uživatel, který takové rady slepě následuje, může svému počítači naopak ublížit.
Ztráta důvěryhodnosti
Odesílatel nepravdivých zpráv ohrožuje svou důvěryhodnost, zvláště pokud takové zprávy odesílá z pracovního e-mailu. V takovém případě může utrpět i pověst příslušné firmy či úřadu.
Prozrazení důvěrných informací
Pokud uživatel hoax přeposílá na mnoho dalších adres, běžně ponechá adresy všech příjemců ve zprávě, kde si je mohou všichni přečíst. Tím se šíří obrovský seznam e-mailových adres mezi předem neurčité množství cizích lidí a zvyšuje se tím potenciál pro šíření spamu a počítačových virů. V některých případech dokonce hoax žádá o vyplnění dalších údajů jako adresy či rodného čísla a odeslání takové zprávy na jakousi adresu.

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “NÁVOD: Jak se nenakazit HOAXY a lživými články nejen o Covidu-19, kterých je na sociální síti mnoho?

  1. Pingback: blote tieten

Napsat komentář