HZS Krimi Moravskoslezský Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

DRAMA: Záchranáři zasahovali u dvou potápěčů na vodní nádrži Slezská Harta na Bruntálsku

BRUNTÁLSKO – Týmy záchranářů zasahovaly u závažné události na Bruntálsku. Operátoři záchranné služby přijali informaci z oblasti vodní nádrže Slezská Harta, od obce Leskovec nad Moravicí. Nahlášeno bylo tonutí potápěče. Pomoci vyjely dva pozemní týmy ZZS z bruntálské základny a vzlétl také vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy.

Skupinka mužů se potápěla v přehradě, přičemž u dvou z nich došlo k technickým obtížím během ponoru pod hladinou. Jeden z mužů byl po vynoření dotažen ke břehu svým kolegou. Došlo u něj k selhání oběhu a svědkové proto započali se srdeční masáží.

Posádky ZZS se pokoušely obnovit činnost srdce postiženého za pomocí přístrojem prováděné nepřímé srdeční masáže, léků podávaných do kostní dřeně a umělé plicní ventilace. Jejich snaha však nevedla k úspěchu, a proto byl týmem letecké záchranné služby za kontinuální resuscitace přepraven na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice. Tamním zdravotníkům byl předán ve stavu selhání všech základních životních funkcí.

O rok starší muž jevil po vynoření známky zdravotních obtíží, byl však při vědomí a se záchranáři komunikoval. Pozemní posádka ZZS jej transportovala do Městské nemocnice v Ostravě, a to k další léčbě s možností využití hyperbarické komory.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “DRAMA: Záchranáři zasahovali u dvou potápěčů na vodní nádrži Slezská Harta na Bruntálsku

Napsat komentář