Auto-Moto HZS Krimi Nezaradené Policie Politika Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

SMUTNÉ VÝROČÍ: Před třiceti lety v Bohosudově explodovala munice v tanku! Mohutná exploze roztrhala sedmnáct ruských vojáků

BOHOSUDOV – Na den přesně před třiceti lety došlo v Bohosudově na Teplicku v areálu 280. gardového motostřeleckého pluku k obrovské tragédii, která si vyžádala smrt 17 ruských vojáků. V bohosudovských tankových kasárnách v areálu tamního kláštera 9. ledna 1991 totiž explodovala munice v ruském tanku T-72.

K největší tragédii při odsunu sovětských vojsk z Československa došlo 9. ledna v 11.41 hodin. Obrovská exploze a série dalších výbuchů tak doslova roztrhala sovětské vojáky! O síle výbuchu tanku hovoří i fakt, že například věž tanku, která vážila přes 11 tun byla odmrštěna na vzdálenost téměř sto metrů a dopadla na roh budovy garáží v objektu kasáren.

 

Výbuch tanku T-72 připomíná pomník 17 vojáků, kteří při explozi zahynuli. Na smutnou událost nezapomíná ani přímý účastník pyrotechnik Václav Biblický, který jako první na místě tragédie zasahoval.  „Dnes uplynulo třicet let, když jsem s Mirkem Korelusem zasahoval minutu po výbuchu v bohosudovských tankových kasárnách. Na ten den nikdy v životě nezapomenu. Těch sedmnáct kluků a dalších ještě dnes žijících, zachránilo mnoho životů jak samotných vojáků, tak občanů Bohosudova. Čest jejich památce,“ dodává policejní pyrotechnik Václav Biblický.

Na tragédii vzpomíná i fotoreportér Miroslav Rada, který se krátce po výbuchu ocitl přímo v epicentru dění. „Výbuch Sovětského tanku v Bohosudově 9. ledna 1991 si vyžádal 17.obětí.Na místo se dostavil náhodně policista major Václav Bilický kr. pyrotechnik a zabránil tak svojí duchapřítomností dalšímu výbuchu vojenské munice,“ dodává fotoreportér Mirek Rada.

Na začátku celé smutné události byl zkrat elektrického startovacího zařízení. Tank následně začal hořet. Byl odtažen na volné prostranství, kde jej asi 20 vojáků začalo hasit. Tím, co bylo po ruce, ale mnoho toho nebylo. Voda, hadry, písek. Tank hořel dál. Rozkaz důstojníka hasit za každou cenu se na vojně musí splnit.

Nečekaně došlo k explozi. Nádrž s naftou se rozstříkla na všechny strany. Celé nádvoří bylo v plamenech. Na místě zůstalo 15 příslušníků Sovětské armády mrtvých. Tři účastníci tohoto tragického hašení po převozu do nemocnice zemřeli.

Při likvidaci požáru zasahovali také příslušníci tehdejšího okresního útvaru Sboru PO z Teplic.

 

Autor: redakce
Zdroj: Václav Biblický
Foto: Miroslav Rada

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář