Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Městská policie Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Pátrání Plzeňský Policie Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

DRAMA: Anonym e-mailem vyhrožuje policii, že bude pokračovat v nenaplněných cílů vraha, pokud policie střelce Jiřího D. nepropustí

ČESKO – Policie obdržela dnes odpoledne výhrůžný e-mail, ve kterém dosud neznámý autor požaduje propuštění střelce Jiřího D.! Ten včera v Bělehradské ulici zastřelil pracovnici úřadu práce. Anonym dal policistům lhůtu, a to do dnešní 20. hodiny, pod pohrůžkou pokračování jeho nenaplněných cílů.

Zadržený pachatel Jiří D. totiž měl v plánu usmrtit podle seznamu více osob!  „Přijali jsme skrytá opatření, která z taktických důvodů nemůžeme blíže specifikovat,“ dodávají policisté.

Po autorovi výhružky nyní intenzívně policisté pátrají, bezprostřední nebezpečí nikomu nehrozí,“ dodává policie.

Kromě včerejšího zastřelení úřednice Jiří D. polil ze msty žíravinou ženu ve Středočeském kraji a ve svém pražském bytě následně nastražil u dveří výbušný systém, který poté zranil zasahujícího policistu.

Zadrženého Jiřího D. kriminalisté vyslechli v postavení podezřelého, muž vypovídal, s kriminalisty spolupracuje, činy popisuje a doznává se. Standardní kroky trestního řízení budou probíhat v následujících hodinách a dnech, kdy předpokládáme zahájení trestního stíhání pro několik trestných činů, mezi které patří i vražda, za což mu hrozí až výjimečný trest. Dále budeme dávat podnět na jeho vzetí do vazby a žádat o vypracování znaleckého posudku mimo jiné ohledně jeho psychického stavu.

Podle prozatímních zjištění vše nasvědčuje tomu, že motivem jednání muže byla msta za příkoří, která mu měla být v minulosti údajně způsobena.

Z dosud provedených úkonů v rámci prověřování a výslechu podezřelého vyplývá, že chtěl pokračovat v páchání zvlášť závažných zločinů, které měly být namířeny proti osobám, se kterými měl v posledních letech spory. Jednalo se jak o rodinné příslušníky, úředníky různých institucích, bývalé kolegy ze zaměstnání, zaměstnavatele, tak i pracovníky orgánů činných v trestním řízení. V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku a tento okruh osob byl veliký.

Včera v nočních hodinách jsme našli i hledané vozidlo Hyundai Santa Fe, které podezřelý užíval a pyrotechnik u něj provedl prohlídku, která byla negativní na nástražný výbušný systém. Ve vozidle byla nalezena po domácku vyrobená zbraň typu brokovnice. S největší pravděpodobností byla schopna střelby, ale to bude muset ještě potvrdit nebo vyvrátit balistik.

Případ výbuchu v bytě v Libni z této soboty kriminalisté původně kvalifikovali jako nedovolené ozbrojování. Nicméně později jak na základě balistického zkoumání, tak výpovědi podezřelého byl tento skutek překvalifikován na trestný čin vražda ve stádiu pokusu. Podle předběžných zjištění byl v bytě umístěn nástražný střelný systém, který by mohl způsobit smrt osobě, která otevře dveře od jedné z místností. Toto ještě bude také samozřejmě předmětem vyšetřování a bude potřeba tuto skutečnost potvrdit nebo vyvrátit znaleckým posudkem. Nicméně již v tuto chvíli můžeme říci, že jen díky takticky správnému postupu policistů v bytě při jeho prohlídce, nepřišel nikdo k vážné újmě nebo smrti. Policista, který byl na místě zraněný, se zotavuje a ještě tento týden by měl nastoupit zpět do služby.

V rámci práci na případu kriminalisté zjistili, že v roce 2016 podezřelý písemně urážel a vyhrožoval poškozené pracovnici úřadu práce, jelikož si v minulosti podal žádost o podporu v nezaměstnanosti, která mu byla zamítnuta. Tato písemná výhrůžka byla kvalifikována jako přestupek proti občanskému soužití a oznámena správnímu orgánu úřadu městské části Praha 2. Do současné doby, tedy téměř celých pět let, nemáme informaci o tom, že by se poškozená v této souvislosti opětovně obrátila na policii, s tím, že by jí podezřelý znovu kontaktoval, nebo jakkoliv atakoval.

Autor: Honza Vraný
Zdroj: Policie ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář