Ekologie Finance Kultura Nezaradené Pomáháme Technika Ústecký YouTube Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

VIDEO: Unikát na litvínovském sídlišti Janov! Panelák se zbavil „závislosti“ na dodávkách tepla a teplé vody i elektřiny

LITVÍNOV – Litvínovské sídliště Janov na Mostecku, to nejsou jen zdevastované panelové domy, odpadky, nepořádek a sociálně vyloučená lokalita. I v této části se dá bydlet a žít slušně! Dokazuje to ostatně i společenství vlastníků (SVJ), kteří s hrdostí doslova „opečovávají“ a hýčkají jeden z panelových domů téměř uprostřed janovského sídliště.

Zmíněný panelový blok je již řadu let doslova skvostem mezi chátrajícími paneláky na sídlišti. Nejen čistota uvnitř domu, ale i v jeho okolí. O to se domovník stará pečlivě. Uvnitř každého vchodu jsou navíc kamery, takže v případě jakéhokoliv problému, společníci bytových jednotek hned mohou nepravost odhalit.

Ve sklepení panelového domu nechalo SVJ vybudovat výměníkovou stanici a nainstalovat čtyři tepelná čerpadla zásobující panelák teplou vodou, na střeše obytného objektu je pak 56 fotovoltaických panelů a to vše v celkové hodnotě pět milionů korun. Zrekonstruovaný panelák na litvínovském sídlišti Janov se tak zbavil závislosti na dodávkách tepla a teplé vody a šetřící svým nájemníkům i značné výdaje za elektrickou energii.

Více o tom již v naší videoreportáži…

„Rádi bychom lidem ukázali, že i na litvínovském sídlišti v Janově se dá žít slušně a na úrovni. Naši obyvatelé mají k dispozici kočárkárny, sušárny v celém objektu se nesmí kouřit, chystáme ale i další novinky,“ říká domovník Vladimiro Giampaoli.

FOTOGALERIE…

Autor: redakce

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz