Armáda ČR Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

ARMÁDA ČR: Nevíte, co znamená Conex či March Column? Chcete-li zajistit přesun US konvoje, rozumět musíte

ČESKO – V druhé polovině února projede Českou republikou americký konvoj. Na 1800 vojáků se 700 kusy techniky se postupně ubytuje v Rančířově, kde pro ně vyroste stanový tábor. Aby vše proběhlo hladce, musí si čeští a američtí vojáci v prvé řadě dobře rozumět. Agentura profesního rozvoje a podpory aktivit (APRPA), která realizuje jazykové vzdělávání v resortu obrany, proto pro Čechy připravila speciální terminologický kurz se zaměřením právě na organizaci přesunu konvojů.

Agentura byla s požadavkem na speciální terminologický kurz pro vojáky praporu podpory nasaditelných sil z Rakovníku oslovena na začátku ledna. „Zúčastnit se ho měli ti, kteří budou zajišťovat přesun konvoje amerických jednotek přes území ČR,“ sdělil plukovník Tomáš Kembický, zástupce ředitele a náčelník odboru profesního rozvoje Agentury profesního rozvoje a podpory aktivit.

APRPA poskytuje zaměstnancům resortu a vojákům jak standardní jazykovou výuku, nově také umí zákazníkovi ušít kurz přímo na míru. „Během tzv. covidových výpadků, kdy probíhala výuka omezeně či online, připravili lektoři spoustu fotek, autentických textů, nahrávek, videí z vojenských filmů a dalších materiálů, právě pro tyto situace,“ podotýká Lenka Dědičová Zimmermannová, vedoucí 3. jazykového oddělení, jejíž tým kurz připravil a realizoval.

Žádaná terminologie zahrnovala vše od popisu stanového tábora, organizace konvojů, tankování na místě, izolace nemocných vojáků až po poruchu či odtah vozidla. „Snažili jsme se připravit podklady a nasimulovat doslova jakoukoliv situaci, která by při přejezdu konvoje mohla nastat,“ říká jeden z lektorů, nadporučík Jan Vosáhlo.

Jazykáři při přípravě vycházeli jednak z amerického manuálu k přesunům konvojů přes cizí území, současně ale čerpali i z vlastních zdrojů: „Máme nashromážděno přes čtyři tisíce dokumentů – od učebnic, článků v odborných knihách, až po poslechy a videa. Z nich jsme pak vybírali ty části, které se přesunů a vše, co s tím souvisí, týká,“ upřesňuje s tím, že k výuce využili například i scénu z amerického filmu Black Hawk Down (Černý jestřáb sestřelen), kdy kolona amerických vojáků projíždí městem.

Kromě učebních textů učitelé pro větší názornost používali i fotografie, nákresy, mapy plánovaných tras, modely aut. „Hodně jsme také využívali zkušeností z příprav vojáků pro úkoly v Mali a Lotyšsku,“ dodává Vosáhlo, jehož v lektorském týmu doplnili nadporučíci Eva Vopátková, Jan Ramírez, Vít Pejchal a Vojtěch Kolinger.

Nový trend ve výuce

Podle Vosáhla představuje úprava kurzů podle požadavků zákazníků – tedy vojáků – nový trend výuky jazyků v resortu. „Speciální terminologické kurzy existovaly už dřív, armáda ale dávala přednost klasické výuce. To se nyní mění,“ uzavírá nadporučík Jan Vosáhlo.

Pozn.: Conex – vojenský kontejner, March Column – pochodový proud

Autor: Pavlína Klejšmíd
redakce (ob)

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz