Královehradecký Krimi LZS Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Střet dvou lyžařů na Červené sjezdové trati na Pláních nad Špindlerovým Mlýnem měl tragické následky! Padesátiletý lyžař podlehl těžkému zranění

KRKONOŠE – Ke srážce dvou lyžařů došlo včera na Červené sjezdové trati na Pláních nad Špindlerovým Mlýnem, jeden z nich byl zraněn tak těžce, že následkům nehody podlehl. 

Úraz nahlásil zaměstnanec skiareálu krátce po jedenácté dopoledne. Na místo nehody se vydali dva záchranáři sloužící na služebně na Pláních a zároveň vyrazili na místo dva kolegové ze stanice ve Špindlerově Mlýně. „Po příjezdu na místo jsme zjistili, že se u obou lyžařů jedná o vážná zranění a jeden z nich, muž polské národnosti, se nachází v bezvědomí a přítomný zaměstnanec areálu u něho provádí resuscitaci,“ uvedl k výjezdu Jan Král, zasahující člen Horské služby Krkonoše

Horští záchranáři ihned padesátiletému Polákovi nasadili automatizovaný externí defibrilátor a napojili ho na kyslík. „Vše jsme konzultovali s dispečinkem linky 155 Hradeckého kraje. Nadále jsme prováděli resuscitaci až do příletu vrtulníku liberecké Letecké záchranné služby. Lékař jeho posádky spolu s leteckým záchranářem byli pak vysazeni poblíž místa zásahu a okamžitě si pacienta převzali,“ doplnil Jan Král s tím, že po provedení nezbytných zásahů byl lékař LZS nakonec nucen konstatovat smrt.

Druhý, též padesátiletý, lyžař byl záchranáři zafixován krčním límcem a vakuovou matrací a poté transportován sanitou Rychlé zdravotnické pomoci do vrchlabské nemocnice s bolestí zad a krvácejícími poraněními v obličeji. „Zaznamenali jsme, že s úbytkem lyžařů na sjezdovkách začali lidé jezdit rychleji. Poslední dobou srážek lyžařů přibylo, naštěstí ne s takto fatálním koncem,“ komentoval nehodu Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše a varoval před nedodržováním pravidel FIS pro pohyb na sjezdovkách.

Autor: Radek Zeman

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz