HZS Krimi LZS Moravskoslezský Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

DRAMA: Osmapadesátiletý muž se topil v zatopeném bývalém sádrovcovém dolu na Opavsku

OPAVSKO – Zdravotnická záchranná služba zasahovala včera večer u tonoucí osoby. Tísňové volání z opavského Stříbrného jezera přijali operátoři krátce před devatenáctou hodinou. Na pomoc ihned vyjel lékařský tým rendez-vous a také zdravotnická posádka.

Osmapadesátiletý muž se začal topit, když plaval v zatopeném bývalém sádrovcovém dolu. Podle svědků měl být asi čtyři minuty pod hladinou, než se jej kamarádům podařilo vytáhnout z vody. V okamžiku příjezdu záchranářů byla postiženému poskytována laická první pomoc a zasahující lékařka zjistila selhání dechu i krevního oběhu. Záchranáři proto ihned zahájili rozšířenou resuscitaci za použití přístrojové techniky a léků. Pacienta bylo nutno defibrilovat a týmu se podařilo obnovit činnost srdce. Muž byl zaintubován a připojen k přístrojem řízené ventilaci.

Po dalších úkonech v rámci přednemocniční neodkladné péče jej záchranáři přepravili na anesteziologicko-resuscitační oddělení opavské Slezské nemocnice.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz