Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

METEO: Nad naše území začíná proudit teplý vzduch za západní Evropy… Česko zasáhnou tropické teploty

ČESKO – Nad naše území začíná proudit teplý vzduch za západní Evropy. Již dnes se ojediněle teplota dostane k 30 °C, zítra pak bude okolo 30 °C na většině míst, v severozápadní půlce až 35 °C.

Díky tomu že bude Slunce svítit naplno celý den, je také vysoká hodnota UV indexu 7. Informují o tom meteorologové.

Ve středu přijde první vrchol horka, kdy čekáme 32 až 36 °C, pouze severovýchod bude mít 30 až 33 °C. Ve čtvrtek a v pátek přijde slabé ochlazení, ale moc srážek se neočekává. Na víkend začnou teploty opět stoupat.

Mimořádně velká vlna horka bude dnes a zítra vrcholit v západní Evropě. Teploty budou stoupat ke 40 °C ve Francii, zemích Beneluxu, v Německu a také ve Velké Británii. Je to vůbec poprvé, co britská meteorologická služba Metoffice vydala nejvyšší stupeň varování před vysokými teplotami a také poprvé, co předpovídají teplotu 40 °C.

S pravděpodobností 50 % bude dosažena teplota 40 °C a s pravděpodobností 80 % bude překonán stávající teplotní rekord 38,7 °C, který byl změřen 25. 7. 2019 v Cambridgeské botanické zahradě.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz