Celní správa Česká obchodní inspekce Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

Celníci při raziích objevili tuny tabáku, miliony cigaret, linku, která zvládala pět tisíc cigaret za minutu a rozkryli daňové úniky za více než 170 milionů korun

ČESKO – Daňový únik ve výši nejméně sto třicet milionů korun odhalili celníci ze Sekce pátrání Generálního ředitelství cel při závěrečné realizaci trestní věci vedené pod krycím názvem „KOLOSSEUM“.

Ve dnech 29. – 30. července provedli pražští a olomoučtí specialisté z odborů pátrání Generálního ředitelství cel na území hl. města Prahy, na více místech Olomouckého kraje a Plzeňského kraje šest domovních prohlídek a devět prohlídek jiných prostor a pozemků. Jedna domovní prohlídka, konkrétně prohlídka výrobního areálu a skladovacích prostor na Olomoucku, byla ukončena až 11. srpna. Při prohlídkách na Olomoucku celníci odhalili sklad a kompletní moderní a plně funkční výrobní linku a technologii na výrobu tabákových výrobků, konkrétně linku na výrobu cigaret, balicí linku na cigaretové krabičky, sušárnu na tabák a diesel agregát na výrobu elektrické energie. Při prohlídkách zajistili 17 309 320 kusů vyrobených cigaret, 25 391 kg tabáku a tabákového odpadu, velké množství různých komponentů na výrobu cigaret (celkem 65 palet) jako jsou cigaretové filtry, cigaretový papír, přířezy cigaretových krabiček, náústkový papír a velké množství obalového materiálu (31 palet). Dále v rámci prohlídek zajistili finanční hotovost v různých měnách v celkové hodnotě převyšující v přepočtu 3 800 000 korun českých. Zároveň zabavili věcné a listinné důkazy a mobilní telefony nyní již obviněných osob. Škoda na spotřební dani byla prozatím vyčíslena ve výši 130 777 575 Kč.

FOTOGALERIE…

Při realizaci bylo zadrženo celkem 14 osob, z toho 4 Češi, 1 Bulhar, 1 Rumun a 8 Ukrajinců, kterým následně Policie České republiky sdělila obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Všechny osoby jsou stíhány vazebně. Obviněným hrozí trest odnětím svobody na pět až deset let.

Velmi intenzivní prověřování této trestné činnosti příslušníci odborů pátrání Praha a Olomouc Generálního ředitelství cel prováděli pouze několik měsíců, za tuto poměrně krátkou dobu se jim však podařilo podrobně zmapovat vysoce organizovanou a závažnou trestnou činnost, trestní věc zrealizovat, zajistit množství stop a důkazů, zadržet 14 osob a věc předat Krajskému ředitelství policie hlavního města Prahy. Dozor v této trestní věci vykonává v současné době Městské státní zastupitelství v Praze.

Vybavení a organizovanost prověřované skupiny podezřelých osob bylo opravdu mimořádné. Celníci se doposud s tak výkonným a moderním výrobním zařízením nesetkali. Jednalo se o zařízení zn. MOLINS –  MARK 9, jehož výrobní kapacita je až 5000 kusů cigaret za minutu. Při realizaci byly na místě prohlídky nalezeny výrobní stroje v provozu a hotové tabákové výrobky a přířezy cigaretových krabiček označené obchodními názvy Marlboro, Regina, L&M a RICHMOND. Podezřelé osoby se po celou dobu prověřování chovaly velmi obezřetně a konspirativně. Jako krycí náklad používaly obaly od cukrovinek a sladkostí s italským popisem, který se našel ve výrobně. Jako zdroj potřebné elektrické energie jim sloužil velmi výkonný nezávislý dieslový agregát, který byl na místě prohlídky také zajištěn.

Vzhledem k závažnosti celého případu se na závěrečné razii podílela speciální zásahová složka celní správy – Skupina operativního nasazení a zásahová jednotka Policie České republiky.

S ohledem na množství zajištěných tabákových výrobků, tabáku, komponentů na výrobu cigaret, tabákového odpadu a strojního vybavení (celkem se jednalo o cca 570 palet zajištěných věcí a cca 17 kusů strojního vybavení) se na vyklízení výrobního areálu a odvozu významně podílela Armáda České republiky a Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky.

CAPPELLO

Začátkem března celníci z pražského odboru pátrání Generálního ředitelství cel provedli závěrečnou realizaci a rozkryli mezinárodní skupinu osob, která obchodovala s nelegálně vyráběnými cigaretami na území více států. Zadrželi 13 osob cizí státní příslušnosti, z toho 12 osobám bylo sděleno obvinění a tři jsou stíhány vazebně. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor a pozemků na Plzeňsku a v Praze objevili a zajistili více než šest milionů cigaret zn. MARLBORO a WINSTON, dvě tuny tabáku, dvě tuny tabákového odpadu, komponenty k výrobě cigaret, kompletní výrobní linku na výrobu cigaret, řezačku tabáku, finanční hotovost ve výši 24 255 EUR a jako nástroj trestné činnosti dvě nákladní soupravy. Způsobená škoda na spotřební dani je více než 43 milionů korun.

Úkony trestního řízení pod krycím názvem „CAPPELLO“ celníci zahájili v průběhu prosince loňského roku. Přestože k zastírání nelegálního podnikání pachatelé často měnili místa předávky vyrobených cigaret, podařilo se celníkům rozkrýt a zmapovat jejich pohyb. Na Plzeňsku odhalili objekt s kompletní výrobnou cigaret včetně kamionů, které sloužily k následné distribuci vyrobeného zboží.

Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. Převoz zajištěného zboží logisticky zajistil Záchranný útvar HZS ČR.

Zdroj: Celní správa ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz