Auto-Moto Doprava HZS Krimi Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Obrovský kus ledu spadl v zatáčce z návěsu kamionu na čelní sklo osobního automobilu na Pelhřimovsku!

PELHŘIMOVSKO – Co dokáže udělat kus ledu, který spadne z návěsu kamionu na osobní auto? O tom se bohužel na vlastní oči přesvědčili záchranáři z Pacova společně s ostatními složkami IZS u Dubovic na Pelhřimovsku.

Událost si jen zázrakem vyžádala „pouze“ lehčí zranění řidiče osobního vozidla, kterého záchranáři transportovali do nemocnice v Pelhřimově. Spolujezdkyně vyvázla z nehody bez zranění. Hned na první pohled musí být každému jasné, proč je důkladné očištění automobilu před jízdou tak důležité… A nejen proto, že nám to ukládá zákon!

Zima ještě zdaleka neskončila, a proto je dobré připomenout, co patří mezi důležité povinnosti řidiče. Jde o povinnost důkladně očistit automobil před jízdou. Podle ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích řidič nesmí „řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran“ a „řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na komunikacích.“

O obrovském štěstí může hovořit posádka osobního vozidla. Když se na silnici I/19 na Pelhřimovsku včera po poledni míjeli v zatáčce s nákladní jízdní soupravou, přišla obrovská rána. Z návěsu spadl kus ledu přímo na čelní sklo jejich osobního auta. Ve vozidle se zranil řidič a jeho spolujedoucí. Nehoda ale mohla skončit mnohem vážnějším zraněním a mohla mít i tragické následky.

Mějme to na paměti ještě dříve, než vyrazíme se zasněženým nebo zamrzlým autem na cesty!

Zdroj: ZZS Kraje Vysočina
a Policie ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz