Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický pieta Plzeňský politici Politika Praha Složky IZS smutná zpráva společenská akce Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

SMUTNÉ VÝROČÍ: Před 37 lety došlo k tragické havárii v jaderné elektrárně Černobylu…


ČESKO / ČERNOBYL – V noci na sobotu 26. dubna 1986 došlo při pokusu na čtvrtém reaktoru jaderné elektrárny v Černobylu ke katastrofě.

Výkladní skříň sovětské energetiky doplatila na sérii lidských selhání, statisíce lidí se staly obětí propagandy snažící se katastrofu ututlat.

Černobylská havárie byla havárie Černobylské jaderné elektrárny na severu Ukrajiny (tehdy část Sovětského svazu), ke které došlo 26. dubna 1986. Při pokusu na 4. reaktoru došlo k jeho přehřátí, protavení a následnému výbuchu, při kterém se do ovzduší uvolnily radioaktivní látky.

Došlo tak ke kontaminaci okolního prostředí, v omezené míře radioaktivní spad zasáhl značnou část Evropy. Jedná se o dosud nejzávažnější havárii v historii jaderné energetiky.

Do atmosféry se uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval západní částí Sovětského svazu, východní Evropou a Skandinávií do celé severní polokoule. Byly kontaminovány rozsáhlé oblasti Ukrajiny, Běloruska a Ruska. Široké okolí elektrárny, včetně blízkého města Pripjať, bylo evakuováno a změněno v uzavřenou zónu. V období 1986–2000 došlo k přesídlení více než 350 000 lidí.

Budova reaktoru byla ještě v roce 1986 obestavěna železobetonovým sarkofágem, který měl zamezit další kontaminaci okolního prostředí. V letech 2010–2019 byl postaven nový kryt, který obklopuje ten původní.

Zdroj: Vláda ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz