Ekologie Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

TRAGICKÉ VÝROČÍ: Před 35 lety došlo v Černobylu k nejhorší jaderné katastrofě v dějinách lidstva

ČERNOBYL – Dnes je tomu přesně 35 let, kdy explodoval v Černobylu reaktor v areálu jaderné elektrárny.

V časných ranních hodinách v sobotu 26. dubna 1986 došlo během technické zkoušky v Černobylské jaderné elektrárně na severu Ukrajiny k abnormálnímu vzrůstu výkonu a následnému prudkému zvýšení tlaku páry v jaderném reaktoru typu RBMK-1000 ve 4. bloku elektrárny.

V 01:23 hodin moskevského času odhodila mohutná parní expanze víko reaktoru a vyústila v požár, sérii dalších explozí a roztavení reaktoru. Aktivní zóna reaktoru a související bezpečnostní systémy byly okamžitě zničeny nebo těžce poškozeny.

Okolí reaktoru bylo kontaminováno radioaktivními úlomky grafitu a palivových tyčí. Do atmosféry se uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval západní částí Sovětského svazu, východní Evropou a Skandinávií do celé severní polokoule.

Následně byly radioaktivním mrakem kontaminovány rozsáhlé oblasti Ukrajiny, Běloruska a Ruska. Široké okolí elektrárny, včetně blízkého města Pripjať, bylo následně evakuováno a změněno v uzavřenou zónu.

Mnozí z obětí černobylské katastrofy byli hasiči a záchranáři snažící se dostat havárii pod kontrolu, kteří nebyli bohužel plně informováni, jak nebezpečné je ozáření.

Oficiálně nebylo informováno o radioaktivním zamoření ani obyvatelstvo tehdejšího Československa, přestože zvýšenou radioaktivitu zaznamenali pracovníci elektrárny Dukovany již v pondělí 28. dubna 1986.

Autor: redakce
Zdroj: Wikipedie

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář