ČEZ Doprava Finance Krimi Policie politici Politika Pomáháme Složky IZS stroj Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Sedm aktivistů obsadilo velkostroj rypadla hnědouhelného velkolomu Bílina! Na místě zasahuje policie


BÍLINA – Dnes nad ránem vylezlo sedm aktivistů a aktivistek Greenpeace z Česka, Polska a Německa na skrývkové rypadlo hnědouhelného velkolomu Bílina. Na rypadle rozvěsili velký anglický transparent „End Fossil Crimes“, který po několika hodinách vyměnili za český transparent „Konec těžby 2030“.

Severočeské doly z bezpečnostních důvodů zastavily provoz velkorypadla. Aktivisté stroj obsadili podle policistů po třetí hodině ranní. Policisté vyzvali aktivisty, aby rypadlo opustili. Ekologičtí aktivisté obsadili rypadlo v hnědouhelném dole Bílina. Na opakované výzvy policistů k ukončení protiprávního jednání nereagují.

FOTOGALERIE…

⚠️ VYZÝVÁME FIRMU ČEZ, ABY NEPRODLUŽOVALA TĚŽBU NA BÍLINĚ: „Protestujeme tak proti rozšíření a prodloužení těžby na dole Bílina před pondělní valnou hromadou firmy ČEZ, pod kterou spadá těžební společnost Severočeské doly,“ uvádějí aktivisté Greenpeace Česká republika.

✋❌ PROTI KLIMATICKÝM ZLOČINŮM: Těžební firma Severočeské doly získala povolení k rozšíření dolu od Obvodního báňského úřadu v Mostě letos v březnu a česká kancelář Greenpeace se proti tomu odvolala. Dlouhodobě kritizujeme plány na těžbu až do roku 2035 a označujeme je za klimatický zločin.

💪🌍 PORUŠILI SLIB: Před valnou hromadou skupiny ČEZ chceme upozornit na klimatický zločin, ke kterému se schyluje na hnědouhelném dole Bílina. Severočeské doly spadající pod ČEZ si zde požádaly o časově neohraničené prodloužení těžby, a to navzdory tomu, že vláda České republiky chystá konec uhlí do roku 2033. Hrozí tak pokračování těžby i ve 40. letech. Nikdo přitom neřeší dopady, které vytěžené uhlí bude mít na klima.

Tímto vyzýváme společnost ČEZ, aby od svého záměru prodloužit těžbu na Bílině ustoupila,“ dodávají ekoaktivisté.

Situaci i nadále sledujeme…

Autor: Honza Vraný
Zdroj: Greenpeace Česká republika

Foto: Petr ajs Kucka

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz