Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

KRIMI: Kriminalisté zajistili sedm desítek nelegálních zbraní


ČESKO – Příslušníci Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě služby kriminální policie a vyšetřování po dlouhodobém intenzivním rozpracování zakročili proti pachatelům, kteří ve velkém množství nakupovali, upravovali a dále prodávali nelegální střelné zbraně. 

Samopaly a útočné pušky, které byly oficiálně označeny za znehodnocené, pachatelé uváděli do plně funkčního stavu a prodávali je společně se střelivem zájemcům z České republiky i dalších třech států Evropské unie.

V rámci operace KUŽEL policisté zadrželi dvě osoby a při následných domovních prohlídkách, které probíhaly na různých místech České republiky, bylo zajištěno více než 70 kusů střelných zbraní, přibližně 20.000 kusů střeliva a další věci související s nedovolenou výrobou a držením nelegálních zbraní.

Aktuálně bylo zahájeno trestní stíhání jedné osoby, která je podezřelá ze spáchání zločinu nedovoleného ozbrojování, za což jí hrozí trest až 8 let odnětí svobody, stíhání je vedeno na svobodě.

Na závěrečné fázi operace se podíleli také detektivové z Národní protidrogové centrály, nasazen byl Útvar rychlého nasazení a byla vyžádána i spolupráce balistiků Kriminalistického ústavu a odborníků z Pyrotechnické služby. Získané informace byly prostřednictvím Europolu sdíleny se zahraničními partnery. Trestní řízení dozoruje Okresní státní zastupitelství v Olomouci.

Autor: kpt. Jakub Vinčálek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz