dobrovolní hasiči HZS Krimi Pardubický Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

OBRAZEM: V Rybitví na Pardubicku hoří elektroodpad v areálu podniku Synthesia…


RYBITVÍ – V Rybitví na Pardubicku v areálu jedné z firem zabývající se likvidací odpadu došlo dnes těsně před polednem k požáru elektroodpadu. Na místo bylo povoláno 5 jednotek požární ochrany. Na místo byla vyslána i výšková technika pro monitorování střechy s výšky, aby nedošlo k jejímu zborcení.

Informováno bylo i životní prostředí. Jelikož se firma nachází v areálu podniku Synthesia, rozeslal podnik informační zprávu o vzniku požáru dotčeným obcím z důvodu vzniku velkého množství zplodin hoření. Uvnitř sila hoří 190 tun elektroodpadu, převážně baterie z notebooku, domácích spotřebičů, mobilních telefonů, LCD televizí.

FOTOGALERIE…

Škoda je předběžně vyčíslena na 950 000 korun jen na materiálu, na silu ještě škoda nebyla vyčíslena. Hasiči budou v tuto chvíli likvidovat požár těžkou pěnou. Zasaženo je jedno silo ze čtyř. Ze sila vychází hustý kouř. Každé nežádoucí hoření produkuje zplodiny hoření, které jsou nebezpečné a toxické. Zásah je pro hasiče náročný, už jen kvůli horku, které panuje v celém Česku. Hasiči se pravidelně střídají u zásahu. Na místo byl vyslán i monitorovací vůz laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázně Bohdaneč pro měření kvality ovzduší. Na místo se dostavil i statik, který zakázal hasičům vstup dovnitř síla.

Ve 14.04 hodin se podařilo hasičům uhasit polovinu elektroodpadu. Zásah je náročný a stále pokračuje.

Zdroj: HZS Pardubického kraje
(vh)

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz