Krimi Městská policie Policie Praha Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

VIDEO: Žloutenkou nakažená žena v Praze plivala na policistu


PRAHA – Policisté z Oddělení hlídkové služby Prahy I. zakročovali proti ženě, která úmyslně plivala na policistu a bohužel ho slinami zasáhla přímo do obličeje, očí a úst. Svým jednáním ohrozila jeho zdraví a policista musí postoupit opakovaná vyšetření. 

V pondělí 7. srpna si policisté při kontrole ve Vrchlického sadech povšimli ženy, kterou z dřívějších zkušeností znali a věděli, že je vyhlášená v celostátním pátrání. Šestatřicetiletá žena nejdříve policistům opakovaně tvrdila, že je to omyl, že byla na policejní služebně již den před tím. Následnou kontrolou však policista ověřil, že se jedná o aktuálně nově vyhlášené pátrání a z tohoto důvodu ji vyzval, aby hlídku následovala na místní oddělení. Žena uposlechla, nicméně při průchodu Vrchlického sady policisty i okolní kolemjdoucí vulgárně urážela. Při příchodu k vozidlu, vzhledem k neustále pokračujícím agresivně laděným vulgarizmům, hledanou policisté vyzvali, aby z kapsy a rukou vyndala potenciálně nebezpečné předměty, jelikož věděli, že má u sebe injekční stříkačku, zapalovač a další nebezpečné předměty. Po nasazení pout se její agrese začala rychle stupňovat, urážela policisty, snažila se je udeřit a dokonce jednomu z policistů několikrát plivla do obličeje, přičemž jej zasáhla přímo do očí a úst. Ve vozidle eskortovaná sama posléze policistům sdělila, že je nakažená Hepatitidu typu C.

Žena cíleně a z bezprostřední blízkosti plivla policistovi do tváře a přitom jej zasáhla do očí a úst, i přestože si byla vědoma, že má diagnostikované virové infekční onemocnění jater, které se přenáší primárně krví a není vyloučen ani přenos slinami. Z tohoto důvodu policisté zahájili ve věci úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci a výtržnictví, za což ji v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v délce až tří let.

Policisté provedenou dechovou zkouškou ženě naměřili bezmála dvě promile alkoholu v dechu. Dále zjistili, že byla již v minulosti více než desetkrát soudně trestána a dokonce se obdobného jednání dopustila již v březnu letošního roku, kdy zcela stejně plivala na kriminalistu Prahy I.

Policista, na něhož zadržená plivla, ihned po příjezdu na policejní služebnu kontaktoval  lékaře, který mu doporučil okamžité lékařské vyšetření. V souvislosti s možnou nákazou bude policista nyní pravidelně docházet na odběry krve a v případě zjištění nákazy musí lékaři zahájit nutnou léčbu.

Autor: Kpt. Eva Kropáčová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz