drážní hasiči Finance HZS kolejiště modernizace Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Správa železnic Středočeský Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví železniční trať Zprávy podle krajů

VIZUALIZACE: V Nymburce vyroste nová hasičská stanice drážních hasičů


NYMBURK – Zpráva století se, bez nadsázky, pro nymburské drážní hasiče, stala zpráva Správy železnic, státní organizace, o vypsání veřejné soutěže na dodavatele stavby „Areál HZS Nymburk“. Vedení Správy železnic, s.o. vnímá své jednotky drážních hasičů jako nedílnou součást firmy a postupně pro ně vytváří potřebné zázemí. V Nymburce chystá investovat částku 200 milionů korun. Po několikaleté náročné projekční a inženýrské činnosti tak fakticky může začít stavba tolik očekávané zbrusu nové hasičské stanice Hasičského záchranného sboru podniku Správa železnic, státní organizace.

Nová hasičská stanice drážních hasičů se začne stavět v ulici Nádražní v Nymburce. Přibližně v místech, kde se nachází budova Okresní správy sociálního zabezpečení. Stavební práce začnou na přelomu roku 2023 – 2024 a končit by měly během prvního čtvrtletí 2025. Stavět se bude na připraveném pozemku Správy železnic, s.o. Nová hasičská stanice bude přesně odpovídat požadavkům na zajištění výkonu služby tzv. „čtyřicítkové jednotky“. Ale nejen to. Bude samozřejmě postavena v souladu s příslušnými normami a dalšími souvisejícími předpisy. Bude se jednat o třípodlažní objekt s devíti sekčními vraty. Nebudou zde chybět stání pro moderní hasičskou techniku, dílny a sklady odborných služeb – strojní, chemické, technické a spojové a informační, myčka nákladních vozidel, prostory pro jednotku, pro provádění předepsané fyzické a odborné přípravy, operační a informační středisko, zasedací místnost a kancelář pro denní zaměstnance. Na střeše najdeme fotovoltaické panely. Dominantou města se jistě stane multifunkční hasičská věž. Bude 18 m vysoká a s nepřehlédnutelným logem Hasičského záchranného sboru Správy železnic. Sloužit bude nejen pro sušení hadic, ale i pro nácvik disciplín požárního sportu a odbornou přípravu hasičů – lezců. Nebude zde chybět ani prostor pro nácvik záchranného i tzv. průmyslové lezení a lezecká stěna. Bezpečný výjezd na komunikaci bude zajišťovat dvojice oranžovo červených semaforů. Množstvím prosklených obvodových stavebních konstrukcí, prosklených automatických garážových vrat a průhledným oplocením bude stanice velmi otevřená veřejnosti.

FOTOGALERIE…

Jednotka drážních hasičů existuje v Nymburce od roku 1954. Od devadesátých let minulého století sídlí ve výrobním závodě ŽOS Nymburk, nyní NYMWAG CS a.s., na Boleslavské třídě. V současné době žije ve velmi složitých podmínkách. Jedná se o profesionální hasičskou jednotku určenou pro zásahy všech typů na železnici. Jednotka pracuje v nepřetržitém provozu. V současné době zaměstnává celkem 33 směnných a 3 denní zaměstnance. Drážní hasiči slouží ve třech směnách, v režimu 365/24/48. Přímo se podílí na zajištění bezpečnosti cestujících a provozuschopnosti dráhy, jako jedné z klíčových infrastruktur státu. Jedná se o jednotku kategorie JPO IV. s časem výjezdu do 2. minut od vyhlášení požárního poplachu. Jednotka je jednou ze základních složek Integrovaného záchranného systému. Má uzavřenou smlouvu mezi HZS ČR a HZS SŽ. Na základě této smlouvy je zařazena do Požárního poplachového plánu kraje. Na výzvu Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje vyjíždí i mimo území dráhy. Jednotka se svou technikou běžně zasahuje na území města Nymburk a v jeho blízkém okolí. Významným způsobem se tak podílí nejen na zajištění bezpečnosti cestujících na železnici, ale i všech občanů města Nymburk a okolí.

Objekt hasičské stanice se bezpochyby stane novou dominantou města Nymburk. Pohledově i zvukově odstíní stávající i nové bytové doby v ulici Zámečnická od dráhy a od průmyslového areálu. Spolu s chystanou novou výpravní budovou a parkovištěm osobních automobilů a autobusů významně oživí dnes tolik nevzhlednou lokalitu u nádraží.

Drážní hasiči se nové stanice již nemohou dočkat. Po dlouhých letech konečně získají odpovídající zázemí pro svou práci.

Nová hasičská stanice zcela jistě pozvedne prestiž zaměstnání u HZS SŽ.

Autor: Jiří Zima
velitel jednotky HZS SŽ Nymburk

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz