Auto-Moto Celní správa Cestování Doprava Finance Jihomoravský Krimi Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Za nelegální převoz cigaret podmínka a vyhoštění pro Bulhara u Lanžhota


LANŽHOT – Vyhoštěním z České republiky, propadnutím zboží a podmíněným trestem skončil pokus bulharského řidiče o převoz neznačených cigaret.

V celé Evropské unii platí jednotný předpis, který umožňuje fyzickým osobám si převézt určité množství zboží zatíženého spotřební daní pro osobní spotřebu bez nutnosti prokazovat zdanění a bez přepravních dokladů.

V případě cigaret je toto množství stanoveno na čtyři kartony, tedy celkem 800 kusů cigaret pro dospělou osobu. Limity pro ostatní zboží viz odkaz. Při přestupu hranice Evropské unie jsou tyto limity odlišné viz odkaz.

I přesto, že tyto předpisy platí již řadu let a jsou jednotné pro celé území Evropské unie, celníci při kontrolách na silnicích a dálnicích opakovaně řeší převoz nadlimitního množství cigaret, alkoholu či pohonných hmot. V letošním roce se jednalo o 14 případů v celkovém množství 507 500 kusů cigaret. Únik na spotřební dani činil celkem 1 696 021 korun.

FOTOGALERIE…

Poslední případ se stal o víkendu na dálnici D2 nedaleko Lanžhota. V dodávce s bulharskou státní poznávací značkou cestovalo osm osob do Německa a řidič pak měl pokračovat do Nizozemska. Při kontrole muž popřel, že by převážel nějaké zboží, kromě osobních zavazadel. V dutině nad kabinou řidiče a v dalších úkrytech však celníci našli 91 kartonů cigaret s bulharskými tabákovými nálepkami, na které zákon pohlíží jako na neznačené, a proto je zajistili.

Z důvodu podezření ze spáchání trestného činu si případ převzali kolegové z odboru Pátrání Generálního ředitelství cel, a protože byly splněny všechny zákonné podmínky, využili možnost vyřešit ho ve zkráceném přípravném řízení. V důsledku toho byl muž v pondělí břeclavským soudem odsouzen k trestu propadnutí zboží, vyhoštění z České republiky na dobu 12 měsíců a k trestu odnětí svobody na šest měsíců s podmíněným odkladem 16 měsíců. Navíc bude muset ještě doplatit spotřební daň ve výši téměř 65 000 korun.

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz