Auto-Moto Celní správa Cestování Doprava Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

Policisté zahájili namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem


ČESKO / SLOVENSKO – Od 4. října policisté dočasně zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Jde o opatření nutné pro účinný boj se skupinami převaděčů a nelegální migrací. Kontroly budou probíhat namátkově po celé délce hranic se Slovenskem tak, aby co nejméně omezily přeshraniční provoz a zbytečně nezatěžovaly dopravu ani cestující.

K tomuto kroku přistupují policisté v koordinaci s Polskem, které bude svou hranici se Slovenskem kontrolovat podobným způsobem. Kontroly se plánují do 13. října, případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci.

Namátkové kontroly jsou zaměřené na vytipovaná vozidla a policisté budou využívat zkušeností kolegů s odhalováním převaděčů a dopravních prostředků. Naším cílem v žádném případě není omezovat běžný/každodenní přeshraniční pohyb osob. Na opatření bude v úvodní fázi nasazeno cca 130 policistů/policistek především z příhraničních ředitelství. Pomáhat jim budou kolegové z cizinecké policie a ostatních krajských ředitelství. Celkově budou policisté na 27 hraničních přechodech se Slovenskem.

Krátce po zahájení opatření jsme na hraničním přechodu Šance zajistili v dodávkovém vozidle skupinu 19 migrantů. Jednalo se o 16 mužů a 3 děti. Po řidiči, který ještě před policejní kontrolou zastavil auto a utekl, policisté i nadále pátrají.

Zdroj: Policie ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz