Auto-Moto Cestování dobrovolní hasiči Doprava HZS Krimi LZS Moravskoslezský Policie Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS smrtelná nehoda Technika tragická nehoda Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

TRAGÉDIE: Při nehodě motocyklu a osobního vozu v Dolních Životicích na Opavsku zemřel motorkář i řidič auta


OPAVSKO – Složky Integrovaného záchranného systému ČR včetně vrtulníku leteckých záchranářů včera odpoledne zasahovaly u tragického střetu motorkáře s osobním automobilem na Opavsku.

Dvě hasičské jednotky se zapojily do zásahu u vážné dopravní nehody na silnici I/46 v katastru obce Dolní Životice na Opavsku.  Událost byla ohlášena pět minut před šestnáctou hodinou, operační středisko k zásahu vyslalo profesionální hasiče ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Opavě a spolu s nimi dobrovolnou jednotku obce Litultovice.

Hasiči museli po příjezdu na místo události pomocí hydraulických nástrojů vyprostit z osobního automobilu zaklíněného řidiče, poté se v rámci spolupráce se zdravotníky zapojili do resuscitace jak jeho, tak motocyklisty.

Zasahující lékař však u obou zraněných přes veškerou a dlouhou snahu všech záchranářů konstatoval smrt.

ZZS MSK: Před šestnáctou hodinou bylo krajské operační středisko informováno o nehodě na silnici poblíž obce Dolní Životice na Opavsku. Pomoci vyjely opavské pozemní týmy a vzlétl vrtulník LZS. První záchranáři byli u pacientů během osmi minut od přijetí výzvy. Na místě zásahu pracovali dva lékaři, spolu s týmy záchranářů.

Devětatřicetiletý muž zůstal zaklíněn v osobním automobilu, nejevil známky života. Resuscitace u něj byla zahájena ještě před jeho vyproštěním a pokračovala následně další desítky minut. Lékař provedl akutní ošetření hrudníku, kontinuálně probíhala nepřímá srdeční masáž, podávání léků… Pacient však utrpěl poranění hrudníku a břicha, kterým na místě podlehl.

Druhý z účastníků nehody, šestadvacetiletý muž, rovněž nejevil známky života a záchranáři poskytovali rozšířenou resuscitaci. Po pěti minutách se jim podařilo obnovit krevní oběh, provedli další opatření k zajištění pacienta a zahájili přípravy k jeho transportu do nemocnice. Po naložení do vrtulníku však došlo opět k srdeční zástavě, kterou se týmům ZZS již nepodařilo zvrátit a lékař musel po hodinovém úsilí o záchranu konstatovat i v tomto případě smrt.

Silnice byla po dobu zásahu průjezdná kyvadlově, po zadokumentování a ukončení šetření nehody ze strany policie hasiči provedli úklid komunikace.

Autor: Jakub Kozák
a PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz