Auto-Moto Cestování Doprava HZS Krimi LZS Moravskoslezský Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Vážné páteční nehody chodců v Moravskoslezském kraji zaměsntaly týmy záchranářů ZZS


MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Zdravotnická záchranná služba zasahovala v pátek odpoledne a večer u tří vážných dopravní nehod, při nichž došlo ke střetům automobilů s chodci. Odehrály se mezi čtvrtou a osmou hodinou v Karviné, Ostravě a na Bruntálsku.

Nejprve byla operátorům nahlášena ve čtvrt na pět odpoledne sražená chodkyně v Ostravě. Dvaaosmdesátiletá žena utrpěla závažné poranění hlavy a hrudníku, jevila známky poruchy vědomí. Musela být zaintubována a záchranáři jí zajistili přístrojem řízené dýchání. Byla v přímém ohrožení života a po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče předána v ostravském traumatologickém centru.

Ještě před sedmnáctou hodinou vyjížděla karvinská posádka RLP k devětašedesátileté ženě, která po střetu s vozidlem utrpěla mnohočetná poranění v oblasti hlavy, hrudníku a dolních končetin. Byla uvedena do umělého spánku, lékař zajistil její dýchací cesty a připojil k umělé plicní ventilaci. Pacientka byla zajištěna krčním límcem, pánevním pásem, uložena do podtlakové matrace a předána ve FN Ostrava.

V půl osmé večer pak zasahovaly týmy ZZS v Rýžovišti na Bruntálsku. Jednatřicetiletá žena s mnohočetnými poraněními nejevila při jejich příjezdu žádné známky života. Přes zahájenou neodkladnou resuscitaci nedošlo k obnovení jejího krevního oběhu a svým zraněním utrpěným při střetu s automobilem na místě podlehla.

Záchranáři zaznamenávají během podzimních podvečerů a večerů každoročně zvýšený výskyt podobných nehod. Vyzýváme proto chodce i motoristy, aby dbali opatrnosti a dodržování pravidel silničního provozu a pohybu za tmy na vozovkách.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz