dobrovolní hasiči HZS Krimi Městská policie Pardubický Policie Pomáháme požár Požár bytu Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

OBRAZEM: Pernou noc mají za sebou hasiči z Pardubic! Zasahoval dnes ráno hned u dvou bytových požárů


PARDUBICE – Pernou noc mají za sebou hasiči z Pardubic – konkrétně směna A, která zasahovala v ranních hodinách hned u dvou bytových požárů.

První požár výškové budovy – hořící byt ve 3. patře v Polabinách, ul. Partyzánů byl ohlášen v 00:57 hod. Na místě zasahovala profesionální jednotka CHS Pardubice a dvě jednotky JSDHO Staré Hradiště a Srch.

Dobrou práci odvedla na místě Policie České republiky, která před příjezdem našich jednotek z 3. patra budovy evakuovala 8 lidí. Pak už jsme otěže zásahu převzali my. Ustavení žebříku nebylo možné, proto jsme zásah vedli pouze vnitřní zásahovou cestou a k likvidaci požáru byl nasazen jeden prouc C. U požáru jsme nasadili přetlakovou ventilaci a objektovou evakuaci jsme provedli za pomocí vyváděcích masek, při kterých jsme z domu evakuovali 15 lidí. Průzkumem jsme provedli kontrolu 5. – 9. patra, zde byli obyvatelé domu v pořádku a otevřeli si okna. Provedli jsme odvětrání všech pater, evakuované osoby, které byly dočasně umístěny ve vedlejším vchodu se po likvidaci požáru mohly vrátit do svých bytů.

FOTOGALERIE…

Foto: HZS Pardubického kraje

Při požáru byla zraněna jedna osoba, kterou si odvezla k vyšetření ZZS. Předběžná škoda byla vyšetřovatelem požáru stanovena na 2 miliony korun, příčina požáru je předmětem vyšetřování.

Druhý požár byl na Krajské operační středisko Hasičského záchranné sboru ohlášen v 05:36 hod. opět v Polabinách, ul. Ohrazenická. Jednalo se o požár bytu v 5. patře. Na místo byly vyslány jednotky CHS Pardubice a JSDHO Staré Hradiště a Srch. V tomto případě se jednalo o požár, který vznikl z důvodů zahoření baterií nabíjeného tyčového vysavače. Zajímavé v tomto případě bylo, že požár, který vznikl v uzavřené místnosti se před příjezdem jednotek samovolně uhasil. Díky tomu, že kouř rychle zaplnil místnost došlo k samovolnému uhašení požáru. V závislosti na nepříznivých ventilačních podmínkách poklesla v prostoru zasaženém požárem koncentrace kyslíku na takovou mez, kdy už ustává plamenné hoření. Požár byl tedy řízen ventilací a nedošlo k přechodu z fáze rozhořívání do fáze plného rozvoje. Hasiči provedli odvětrání bytu přetlakovou ventilací, kontrolu prostoru termokamerou a poté předali místo zásahu majiteli. Při požáru nebyl nikdo zraněn, předběžná škoda byla vyšetřovatelem stanovena ve výši 50.000 korun.

Zdroj: HZS Pardubického kraje
(jstr)

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz