Auto-Moto Cestování Doprava Pomáháme prevence Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů ZZS

ZAUJALO NÁS: Nové polepy sanitek záchranářů Zlínského kraje navádějí, jak na záchranářskou uličku


ZLÍNSKÝ KRAJ – Pravidlo záchranářské uličky platí dle zákona již pět let. A i přesto, že se situace na silnicích ve Zlínském kraji za ta léta v tomto ohledu významně zlepšila, stále se najdou řidiči, kteří netuší, jak záchranářským vozidlům jedoucím na majáky uhýbat a vytvořit takzvanou záchranářskou uličku. Proto jsme se rozhodli, že v rámci vzdělávání na zadní okno všech našich sanitek postupně nalepíme návody jak na to.

Je to docela jednoduché a POMŮŽE VÁM HŘBET PRAVÉ RUKY: Když palec odtáhnete od ostatních prstů, mezera mezi palcem a ukazováčkem představuje záchranářskou uličku a ostatní prsty pak další jízdní pruhy.

FOTOGALERIE…

PAMATUJTE:

* Průjezdní pás je potřeba vytvořit již při pomalu jedoucí koloně. Vytvářet jej až když kolona stojí, je většinou pozdě, protože vozidla často nemají kam uhnout.

* Neuzavírejte uličku po průjezdu vozidel IZS. Na místo události mohou být dovolány další posádky.

* Pokud při jízdě v obci vidíte blikající sanitku, nemusíte hned zprudka sešlápnout brzdu. Takovým manévrem často pouze docílíte toho, že se za vámi vytvoří kolona. Stačí uhnout k pravé krajnici, případně do pravého jízdního pruhu za využití pravidla zipu atd … a pomalu pokračovat v jízdě. PRO JEDOUCÍ SANITKU JE DŮLEŽITÝ PLYNULÝ PRŮJEZD!!! Samozřejmě v úzkých ulicích, nepřehledných místech nebo v místech se zúžením je nutné zastavit a sanitní vozidlo pustit.

!!!Dodržováním těchto pravidel se na záchraně lidských životů podílíte i vy za volantem!!! Mějte na paměti, že rozhoduje každá ušetřená minuta!!!!!

Prakticky denně se naše posádky setkávají s nešvarem, kdy řidiči vjíždí do křižovatek v okamžiku, kdy mají zůstat stát a dát přednost houkající sanitce, nebo vůbec netuší, jak se zachovat a začnou zmateně kličkovat. Je ale pravda, že je jich čím dál míň a jsme za to moc rádi. Zároveň moc děkujeme těm, kteří stojí v koloně a prostor pro průjezd vozidla IZS vytvoří automaticky.

DĚKUJEME, ŽE NÁM POMÁHÁTE!

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz