Krimi Městská policie Pátrání Policie Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME: Loupež s výhružkou užití výbušnin lupiči ve směnárně chomutovského hypermarketu Globus nevyšla!


CHOMUTOV – Policisté krátce po činu zadrželi podezřelého, vyšetřovatel ho již obvinil. 

Ani pečlivá příprava na loupežné přepadení směnárny v chomutovském hypermarketu nestačila pachateli k úspěšnému provedení této akce.

K přepadení došlo ve čtvrtek kolem půl šesté večer. Pachatel, který se podle pozdějšího zjištění kriminalistů na přepadení měsíce chystal a na místo přišel kompletně zamaskovaný (včetně latexové masky na hlavu, umělého břicha a roušky přes tvář) totiž zřejmě nepočítal s komplikacemi.

Poté, co vstoupil do směnárny, předložil pokladní dopis s požadavkem na vydání několika desítek tisíc euro a výhružkou, že pokud mu peníze nevydá a spustí alarm, aktivují se bomby rozmístěné v budově. Na to však žena k jeho překvapení zareagovala tím, že se ho zeptala, jestli si dělá srandu a poté zmáčkla tlačítko alarmu, který se ihned hlasitě rozezněl. Žádné peníze mu nevydala a pachatel se dal na útěk. Pokladní přitom hlasitě křičela, aby ho někdo chytil.

K jeho smůle byla tou dobou zrovna na manikúře hned vedle směnárny mladá policistka v civilu, která měla volno. Když zaslechla, co se děje, neváhala a ihned za pachatelem vyběhla. Dostihla ho u automatických dveří vedoucích ven z objektu hypermarketu a chytla ho rukou za paži. Přitom se mu však podařilo vysmeknout z bundy, která tak policistce zůstala v ruce i s batohem, jenž měl muž na sobě. Jelikož získal náskok, již za ním neběžela a raději ihned volala na linku 158. Pachatelova bunda i batoh díky ní následně skončily v rukou jejích kolegů.

Krátce po oznámení se na místo dostavili policisté včetně okresní výjezdové skupiny, dalších kriminalistů a ředitele územního odboru. Z důvodu možného ohrožení provedli policisté evakuaci přibližně 500 osob (zákazníků i personálu) z celého objektu a následně prostory prohledali, přičemž žádná výbušnina nalezena nebyla.

Mezitím se operativním šetřením kriminalistům podařilo zjistit totožnost možného pachatele. Okamžitě předali tuto informaci policejním hlídkám, které vzápětí podezřelého vypátraly a zadržely. Po provedení řady dalších úkonů, jimiž policisté zajistili důkazy, dnes vyšetřovatel zahájil trestní stíhání 24letého muže z Jirkova. Obvinil ho ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a přečinu šíření poplašné zprávy, za které mu soud v případě prokázání viny může uložit až desetiletý trest odnětí svobody. Vyšetřovatel také podá státnímu zástupci podnět, aby byl obviněný vzat do vazby.

Policisté v návaznosti na tuto událost, ale také v souvislosti s blížícími se vánočními svátky, ve větší míře zaměří výkon služby na nákupní centra, ale i další objekty, jako banky, pošty apod.

Autor: por. Mgr. Miroslava Glogovská

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz