dobrovolní hasiči Dobrovolnictví Horská služba ČR HZS Krimi LZS Moravskoslezský Policie Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

NOČNÍ DRAMA: Resuscitace myslivce v lese na Frýdecko-Místecku byla naštěstí úspěšná


FRÝDECKO-MÍSTECKO – Frýdecko-Místečtí záchranáři byli v sobotu 9. prosince večer voláni k náročnému zásahu poblíž obce Palkovice. K muži v bezvědomí vyjel lékařský tým a posádka rychlé zdravotnické pomoci.

Starší muž se účastnil honu a od odpoledních hodin byl hledán svými kolegy. Nalezen byl večer v obtížně přístupném terénu v lese. K místu záchranáři nemohli dojet, a s kompletním vybavením museli vyjít několik set metrů v hlubokém sněhu do prudkého kopce. První pomoc postiženému již v té době na místě poskytovali policisté.

Zasahující lékař zjistil selhání krevního oběhu pacienta a silné podchlazení. V souladu s odbornými postupy proto posádky ZZS zahájily rozšířenou resuscitaci: muž byl připojen k přístroji zajišťujícímu nepřímou srdeční masáž, záchranáři zajistili dýchací cesty a umělou plicní ventilaci. Pro podávání léků zajistili vstup do kostní dřeně. Pro nemožnost transportu pacienta pozemní cestou byl indikován zásah vrtulníku.

FOTOGALERIE…

Foto: ZZS MSK

Za asistence policistů a myslivců byl za stálé resuscitace přenesen svahem k lesní cestě a dále přepraven lesnickým terénním automobilem k místu přistání vrtulníku. Jeho pilotovi se v rámci nočního letu podařilo přistát na lesní mýtině asi dva kilometry daleko. Po celou dobu dalšího transportu vrtulníkem probíhala nepřímá srdeční masáž a další úkony. Muž byl předán týmu urgentního příjmu ostravské Fakultní nemocnice ve stavu selhání všech základních životních funkcí.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz