Krimi LZS Moravskoslezský Policie Složky IZS stroj Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

KRIMI: V souvislosti s loňskou nehodou kolotoče v Havířově kriminalisté nyní obvinili dvě osoby 


HAVÍŘOV – Posun ve vyšetřování loňské závady kolotoče v Havířově. Kriminalisté po obdržení a prostudování mnohastránkových znaleckých posudků, které obsahovaly řadu příloh, výsleších desítek osob nyní obvinili dva muže (50 a 54 let) ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. Při závadě pouťové atrakce v Havířově se tehdy zranilo osmnáct osob! 

V sobotu 3. září 2022 po patnácté hodině došlo v Havířově k neočekávanému a nekontrolovatelnému pohybu řetízkového kolotoče. Při pohybu dolů a současném otáčení zavěšených sedaček, které narážely do zábradlí pouťové atrakce a okolních překážek, bylo zraněno osmnáct osob  na nich sedících (nezletilí, ženy a muži ve věku od 7 do 42 let) https://www.policie.cz/clanek/zavada-kolotoce-v-havirove.aspx.

Ihned po nehodě havířovští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Pro zdárné objasnění celé nešťastné události byli přizváni znalci z různých oborů nejen technické ale také zdravotní specializace. Jelikož se jednalo o výjimečný a obtížný případ, který vyžadoval zvláštní vědecké posouzení, byly příslušným znalcům z různých oborů zabývajících se technickým stavem atrakce na základě jejich žádosti opakovaně prodlužovány lhůty k posouzení.

Znalci vycházeli nejen z ohledání samotné atrakce, ale také ze stovek stran technické dokumentace. Výsledný závěrečný znalecký posudek čítá 120 stran a další desítky stran jsou obsaženy v přílohách. Pro prověřování celé věci byly také důležité lékařské posudky všech zraněných.
Do doby doručení posudků v žádném případě nezaháleli ani kriminalisté. Množství hodin strávili při výsleších poškozených i svědků, vyhodnocování kamerových záznamů i dalších indicií. Původní předpoklad, že pro zdárné objasnění okolností neštěstí bude prověřování trvat několik měsíců, se potvrdil. V minulém týdnu, po zhruba patnácti měsících důsledného a důkladného prověřování všech okolností, obvinili havířovští kriminalisté dva muže (54 a 50 let) ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti.

S ohledem na probíhající vyšetřování si právo na poskytování dalších informací k případu vyhrazuje Okresní státní zastupitelství v Karviné.

Autor: por. Mgr. Daniela Vlčková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz