Krimi LZS Městská policie Nezaradené Pátrání Policie Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

AKTUÁLNĚ: Masakr na Filozofické fakultě v Praze má čtrnáct obětí! Střelec má mít na svědomí i dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese


PRAHA – Masakr na náměstí Jana Palacha v areálu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze si vyžádal více než 15 mrtvých a téměř tři desítky zraněných. V tuto chvíli policisté nemají žádné informace o tom, že pachatel je spojen s jakoukoliv teroristickou organizací. Policisté pracují i s verzí, že útočník má na svědomí i dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese! Potvrdil to policejní prezident Martin Vondrášek.

„Stále vyšetřujeme identitu obětí na místě činu. Útočník byl však již eliminován,“ dodávají policisté. Aktivní střelec se podle policistů nakonec sám následně zastřelil na ochozu univerzity. Bližší informace o spojitosti střelby v Praze a dvojnásobnou vraždou v Klánovickém lese odmítli komentovat. Policisté ale mají po zásahu na univerzitě obrovský arzenál – větší množství zbraní a střeliva, které tam po sobě zanechal čtyřiadvacetiletý aktivní střelec.

Na krizové lince +420 974 823 158 jsou Vám k dispozici zástupci Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru, Zdravotnického záchranného systému, Červeného kříže, Psychosociálního sys. intervenční podpory, Odboru bezpečnosti a Centra sociálních služeb hl. m. Prahy.

Informace pro zastupitelské úřady: v případě, že mezi oběťmi bude cizí státní příslušník, tak vás proaktivně kontaktujeme. V tuto chvíli stále pracujeme na místě a ověřujeme totožnosti.

Pokud máte jakékoliv materiály (foto, video, audio) zachycující situaci nebo průběh střelby, případně další informace k osobě pachatele, nezveřejňujte je, ale zašlete na Národní centrálu proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě na email: nctekk.multimedia@pcr.cz

UNIVERZITA KARLOVA: „V souvislosti s dnešním tragickým útokem na Filozofické fakultě UK bychom chtěli informovat všechny truchlící o možnosti vyjádření piety před budovou rektorátu Univerzity Karlovy na adrese Ovocný trh 3, Praha 1. Tento prostor je otevřený pro všechny, kdo hledají místo pro vzpomínku a vzájemnou podporu v těchto těžkých chvílích.“

STŘELBA NA FIZIOLOGICKÉ UNIVERZITĚ V PRAZE:

Aktuálně zasahujeme na náměstí Jana Palacha u nahlášené střelby ve škole. Na místo jedou v současné chvíli všechny složky IZS. Další informace poskytneme ihned, jak to bude možné.

– Na místě v tuto chvíli probíhá zásah policie, celé Náměstí Jana Palacha a blízké okolí je zcela uzavřeno.

– Na základě prvotních informací můžeme potvrdit, že na místě jsou mrtví i zranění lidé.

– Vyzýváme občany, aby se v blízkém okolí nezdržovali a nevycházeli z domu. Zásah policie stále pokračuje.

– Střelec byl eliminován !!! Celá budova je v současné chvíli evakuována a na místě je několik mrtvých a desítky raněných.

– Stále probíhá evakuace budovy, jelikož se někteří studenti před střelcem uzamkli v místnostech.

17:17 – Celou budovu jsme již evakuovali a v současné chvíli zde probíhá pyrotechnická prohlídka.

17:27 – V 17:45 hodin proběhne na křižovatce ulic 17. listopadu a Břehová tiskový briefing, na kterém budou přítomni policejní prezident a ministr vnitra, kteří poskytnou informace k této mimořádné události.

18:17 – Zásah na místě stále probíhá. V tuto chvíli můžeme potvrdit více než 15 mrtvých a desítky zraněných. Nemáme v tuto chvíli žádnou informaci o tom, že by byl pachatel propojen s jakoukoliv teroristickou organizací.

18:24 – Prosím, nešiřte „zaručené“ zprávy, vyložené nepravdy a senzachtivé fotografie. Jednak z úcty k pozůstalým, ale především jako prevenci před zbytečným vyvoláváním paniky. Všem, kdo to neděláte, děkujeme 🙏🏻

18:31 – Policisté ukončili pyrotechnickou prohlídku a nyní začíná ohledání místa činu. Během celého zákroku nebyl zraněn nikdo z policistů, ani z ostatních složek IZS.

18:45 – Informace pro zastupitelské úřady: v případě, že mezi oběťmi bude cizí státní příslušník, tak vás proaktivně kontaktujeme. V tuto chvíli stále pracujeme na místě a ověřujeme totožnosti.

19:13 – Žádost o součinnost – pokud máte jakékoliv materiály (foto, video, audio) zachycující situaci nebo průběh střelby na Filosofické fakultě UK ze dne 21.12.2023, v době od 13:00 – 17:00 dnešního dne, případně další informace k osobě pachatele, žádáme možné svědky, aby materiály nezveřejňovaly online, ale aby se e-mailem obrátili na Národní centrálu proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě, nctekk.multimedia@pcr.cz, policisté materiály využijí při vyšetřování.

19:21 – We are currently responding to a reported shooting in Jan Palach Square, on the premises of the Faculty of Arts, Charles University in Prague.

At the moment, we can confirm more than 15 dead and dozens injured. We have no information at this time that the perpetrator is linked to any terrorist organization. We are still investigating the identity of the victims. However, the assailant has been eliminated.

19:28 – Krizová linka Policie ČR-Střelba v Praze Tel: 974 823 158 V tuto chvíli pražská policie spustila krizovou linku s názvem Střelba v Praze, která je určena pro širokou veřejnost. V případě dotazů týkajících se dnešní tragické události se zde mohou občané obracet na zástupce složek IZS.

19:29 – Na krizové lince jsou Vám k dispozici zástupci Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru, Zdravotnického záchranného systému, Červeného kříže, Psychosociálního sys. intervenční podpory, Odboru bezpečnosti a Centra sociálních služeb hl. m. Prahy.

19:49 – Další setkání policejního prezidenta a ministra vnitra se zástupci médií se uskuteční na stejném místě ve 20:30 hodin.

Autor: Honza Vraný
ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz