dobrovolní hasiči HZS Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Pomáháme Praha Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský stroj Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

Nápor silného větru nevydržel na náměstí v Chocni ani vánoční strom


CHOCEŇ – Silný nárazový vítr od včerejška zaměstnává napříč Českem především hasičské jednotky! Hasiči tak nestíhají odklízet následky silného větru. Na náměstí v Chocni po včerejší bouřce dokonce spadl vánoční strom.

Celkem od 17. hodiny do 22. hodiny evidují například hasiči v Ústeckém kraji 37 událostí v souvislosti s počasím. Události přibývají, ale situace je již klidnější. Nejčastěji hasiči zasahovali u popadaných stromů, a to konkrétně v 34 případech. V jednom případě hasiči zasahovali u poškozené střechy a u nahnutého sloupu elektrického vedení. Nejvíce událostí bylo na Děčínsku, Lounsku a v Ústí nad Labem.

V Děčíně narazil osobní vlak do stromu. Nikomu z 24 cestujících se nestalo. Trať mezi stanicemi Děčínem – Hl. nádraží a Děčín – Východ byla uzavřena. 

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Vlivem aktuální výstrahy na silný a velmi silný vítr evidují také hasiči Královéhradeckého kraje zvýšený počet technických zásahů, pádů stromů. Nejvíce zasažena je oblast Krkonoš. K 15 hodině evidují hasiči Královéhradeckého kraje 34 událostí – likvidace popadaných stromů. Ve Špindlerově Mlýně jsme zasahovali u pádu vysokého napětí. Přibývá také technických událostí v souvislosti se zvedající se hladinou vodních toků. Nejvíce zasaženou oblastí je Trutnovsko.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: Jihomoravští hasiči vyjížděli v nočních hodinách v souvislosti se silným větrem k 39 událostem. Ve 31 případech se jednalo o popadané stromy a větve na komunikace. V 8 případech jsme odstraňovali nebezpečné stavy převážně části poškozených střech.

LIBERECKÝ KRAJ: Během noci jsme řešili celkem bezmála 50 událostí. Z toho 40x se jednalo o poskytnutí tech. pomoci – odstranění stromů, větví z komunikací či provádění prev. protipovodňových opatření. V 5 případech hasiči odčerpávali vodu ze sklepů, a to např. v Liberci–Doubí či v D. Hanychově.

Zdroj: HZS ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz