Auto-Moto Cestování dobrovolní hasiči Doprava HZS Krimi LZS Moravskoslezský Policie Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS stroj Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Po nárazu osobního vozidla do stromu na Novojičínsku museli hasiči vyprostit řidiče havarovaného vozu! Muže za jízdy postihla náhlá zdravotní indispozice


NOVOJIČÍNSKO – Jednoho zraněného si vyžádala dnešní ranní nehoda osobního vozu v obci Tísek na Novojičínsku. Dvaapadesátiletého muže, který řídil vozidlo, postihla při výjezdu od domu náhlá zdravotní indispozice a s automobilem narazil do stromu. Po následném vytažení z vozidla u něj došlo k bezvědomí a selhání krevního oběhu.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o nehodě jedenáct minut po páté hodině ranní. Na místo události vyjela jak profesionální, tak dobrovolná jednotka hasičů z Bílovce. Na místě události zasahovala i Zdravotnická záchranná služby (ZZS), Letecká záchranná služba (LZS) a Policie ČR.

Při nárazu osobního vozu do stromu došlo ke zranění řidiče, kterého museli hasiči, bez použití hydraulického vyprošťovacího zařízení, z vozidla vyprostit. Hasiči provedli nejen protipožární zajištění vozu, ale prováděli, společně s kolegy ze ZZS, i resuscitaci zraněného řidiče, neboť během transportu do sanitního vozu upadl do bezvědomí. Resuscitace probíhala i po celou dobu transportu raněného do přistaveného vrtulníku LZS, který řidiče letecky přepravil do nemocnice. Hasiči následně, po dohodě s Policií ČR, vytáhli vozidlo ze zahrady rodinného domu na komunikaci.

FOTOGALERIE…

Foto: HZS a ZZS MSK

ZZS MSK: Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly dnes, v úterý 2. ledna ráno, u řidiče automobilu se selháním základních životních funkcí na Novojičínsku. Událost v obci Tísek byla krajským operátorům nahlášena po páté hodině. Na pomoc vyjel zdravotnický tým ze základny v Bílovci a vzlétl ostravský vrtulník LZS. První záchranáři byli u postiženého během sedmi minut od přijetí výzvy k zásahu.

Dvaapadesátiletého muže, který řídil vozidlo, postihla při výjezdu od domu náhlá zdravotní indispozice a s automobilem narazil do stromu. Po následném vytažení z vozidla u něj došlo k bezvědomí a selhání krevního oběhu. Posádky ZZS zahájily ihned rozšířenou resuscitaci – nepřímou srdeční masáž, zajištění dýchacích cest a podávání léků. Pacient byl indikován pro připojení k mimotělnímu oběhu a letečtí záchranáři jej proto za kontinuální resuscitace přepravili do ostravské Fakultní nemocnice. Předán byl do péče týmu tamního urgentního příjmu.

Autoři: Kamila  Langerová
a PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz