Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký meteo Moravskoslezský Nezaradené Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

Část Česka zasáhly silné mrazy a husté sněžení…


ČESKO – Výrazné ochlazení od severovýchodu dorazilo do Česka přesně podle předpovědi. Déšť tak postupně přecházel do srážek sněhových. V pásu od východu a severovýchodu Česka až po Šumavu spadly i poměrně vydatné srážky. Nejčastěji se jednalo o 5 až 15 mm, ale v Pošumaví většinou o 15 až 25 mm.

Rozložení i množství srážek bylo velmi rozdílné a výrazně ho ovlivnila orografie našeho území i aktuální poloha srážkového pásma. V závětrných oblastech a na severozápadě území tak nespadlo téměř nic, viz. příloha.

K dnešnímu rannímu termínu měření sněhu (v 7 hod.) hlásí nejvíce nového sněhu SV návětří Šumavy, Beskyd i Jeseníků. Churáňov na Šumavě naměřil 14 cm nového sněhu, Lysá hora v Beskydech 13 cm, v nižších polohách pak třeba Ostrava-Poruba 7 cm a alespoň poprašek sněhu pokrývá většinu Moravy a přibližně východní polovinu území Čech.

Občasné sněžení v pásu od SV k JZ území ČR bude pokračovat i během neděle, ale území zasažené sněžením bude stále velmi podobné, a tak se severozápadní polovina Čech nového sněhu zatím nedočká.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz