dobrovolní hasiči HZS Krimi LZS Moravskoslezský Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Posádky záchranářů zasahovaly u návštěvníků hor v oblasti Pradědu…


PRADĚD – Zdravotnická záchranná služba zasahovala v uplynulých 24 hodinách u tří pacientů v Jeseníkách, všichni se nacházeli v oblasti Pradědu. Ve všech případech spolupracovaly posádky při ošetřování se členy horské služby.

Ve čtvrtek odpoledne došlo na sjezdovce k pádu patnáctileté snowboardistky. Dívka utrpěla poranění hlavy, horní končetiny a páteře. Byla zajištěna krčním límcem, končetinovou dlahou, a záchranáři jí poskytli tepelný komfort.

V pátek dopoledne, zkolaboval v terénu devětadvacetiletý běžkař. Záchranáři mu poskytovali přednemocniční neodkladnou péči s vážnými obtížemi interního charakteru.

O několik hodin později pak byly týmy ZZS volány opět, tentokrát k vážnému úrazu pětadvacetileté lyžařky. Ta při sjezdu narazila do kovové překážky. Byla krátce v bezvědomí, se záchranáři již později v kontaktu. Utrpěla otřes mozku a poranění horní končetiny.

Všichni pacienti byli po prvotním ošetření transportováni vrtulníkem a předáni do další péče na urgentním příjmu Fakultní nemocnice Ostrava.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz