Finance Kultura Nezaradené politici Politika Pomáháme Technika Ústecký YouTube Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

VIDEOREPORTÁŽ: V Mostě se uskutečnila demonstrace proti necitlivé rekonstrukci kulturního domu Repre a stěhování stávající knihovny!


MOST – Před mosteckým Kulturním domem Repre se v úterý 27. února uskutečnila dlouho očekávaná demonstrace proti necitlivé rekonstrukci kulturního domu Repre a stěhování stávající knihovny! Akci uspořádal Adam Malý z Iniciativy The most Most.

Před mostecké Repre přišlo akci podpořit asi osm desítek lidí. Nechyběli ani studenti z mosteckého gymnázia. Demonstraci podpořila a vystoupila na ní i vnučka architekta Mojmíra Böhma, Kateřina Vytlačilová. Někteří demonstranti si přinesli transparenty, které nesly hesla jako: „Repre: Nezničte naši historii“ nebo „Knihovnu nedáme či Kultura není jen beton a železo…“

Demonstrující přišli vyjádřit svůj nesouhlas s plánovanou rekonstrukcí budovy Repre, požádat o citlivější přístup k rekonstrukci objektu a vyzvání města k zapojení občanů do diskuze o budoucí podobě Repre… Po skončení akce před KD Repre v Mostě se pak uskutečnila beseda s architektem Martinem Trávníčkem v nedalekém hotelu Cascade. Na akci nechyběla ani redakce agentury JV press.cz Přinášíme vám tak následující reportáž…

VIDEOREPORTÁŽ…

Videoreportáž připravil: Lukáš Jirka a Honza Vraný / JV press.cz

Iniciativa The most Most usiluje o citlivou a respektující rekonstrukci kulturního domu Repre v Mostě. „Město odmítlo udělat jakékoliv změny v projektu a nevyhovělo tak požadavkům 1100 občanů, rozhodli jsme se proto náš nesouhlas ukázat veřejně,“ vysvětluje důvody úterní demonstrace Adam Malý z Iniciativy The most Most .

Město podle Malého žádným způsobem nereflektovalo chyby v projektu, na které bylo upozorňováno odbornou analýzou. „Tyto chyby nevratným způsobem likvidují architektonické kvality budovy, která hraje nezastupitelnou roli v architektuře 20. století,“ vysvětlil organizátor demonstrace Adam Malý.

Demonstrující zároveň požadovali, aby město v KD Repre alespoň částečně obnovilo provoz a začalo připravovat nový projekt rekonstrukce s vyhlášením architektonické soutěže. „Nenecháme si budovu Repre vzít. Vnímáme silnější kritické hlasy, které stále častěji volají po demonstraci. Rádi bychom, aby i magistrát pochopil, že budova má neocenitelnou hodnotu, kterou rekonstrukce ničí,“ zdůrazňuje pořadatel demonstrace Adam Malý.

FOTOGALERIE…

Foto: Lukáš Jirka a Adam Komanda

„Přípravy města k destruktivní rekonstrukci KD Repre a k přesunu knihovny vrcholí, a i přes nárůst veřejné kritiky nás stále město nebere vážně! Vyjádříme proto náš nesouhlas touto akcí veřejně,“ podotkl Malý.

The most Most: Budova Repre nebyla zavřena kvůli havarijnímu stavu, ale kvůli přípravám k rekonstrukci, která dosud nezačala.

Požadujeme proto, aby byly provedeny takové kroky, které povedou alespoň k omezenému obnovení provozu v budově, zejména pak pořádání plesů.

Dále požadujeme, aby byla na objekt Repre vypsána ideová architektonická soutěž, která ukáže, jakými způsoby je možné kulturní dům využívat a čím je možné ho naplnit, aby skutečně došlo k oživení centra města.

Požadujeme, aby město zahájilo součinnost s Národním památkovým ústavem a nemařilo snahy o prohlášení Repre za památku. Ministerstvo kultury vydalo stanovisko na základě posudku od Národního památkového ústavu, že pokud město upustí od záměru rekonstruovat dům podle současného projektu, bude možné zahájit řízení o prohlášení domu za kulturní památku.

Požadujeme, aby při přípravách rekonstrukce byli občané zapojeni do diskuze o budoucím využití budovy, a aby se vedla veřejná debata.

Požadujeme, aby se na přípravách projektu podíleli ti nejlepší architekti, jak zněl i požadavek, v té době posledního žijícího architekta stavby, Mojmíra Böhma, a aby rozhodujícím kritériem při výběru bylo portfolio.

Statutární Město Most připravilo speciální „debatu“ s primátorem města Mostu Markem Hrvolem a senátorem za Mostecko Janem Paparegou. „Jaký osud měl kulturní dům Repre od roku 2010? Proč město nevyhlásilo architektonickou soutěž? K čemu a komu bude po rekonstrukci Repre sloužit? Nejen na tyto otázky dostanete odpovědi v debatě s primátorem města Mostu Markem Hrvolem a senátorem za Mostecko Janem Paparegou. Vyjádření zástupců města (nesestříhaná verze video debaty)  ZDE:

Někteří diskutující v komentářích ale oponovali, že nepůjde o žádnou skutečnou „debatu,“ když o Repre budou diskutovat pouze Paparega s Hrvolem bez oponentů. „Jednalo se spíše o rozhovor a prezentaci informací od roku 2010, kdy se Repre prodalo a odpovědi na dotazy či informace, které rezonují ve veřejném prostoru,“ upřesňují v odpovědi jednomu z diskutujících na sociální síti zástupci města.

Analýza rekonstrukce kulturního domu Repre v Mostě ZDE

Otevřený dopis studentů a studentek Podkrušnohorského gymnázia hejtmanovi Ústeckého kraje, primátorovi a radním města Mostu za odložení plánované rekonstrukce KD Repre.

Předkládající: Tomáš Balín, Marek Těšitel, Maryam Chiah, Ema Kynclová

Jak jsme již informovali čeká Kulturní dům Repre v Mostě rekonstrukce za 785 milionů korun bez DPH. Ve zrekonstruovaném kulturním domě Repre má být kromě přestěhované městské knihovny, multifunkční sál na plesy s kapacitou 800 lidí, sály pro konference, planetárium, kino či restaurace. Počítá se také s opravou okolního venkovního prostranství.

PSALI JSME TAKÉ: Kulturní dům Repre v Mostě čeká rekonstrukce za 785 milionů korun bez DPH

Autor: Honza Vraný
a Lukáš Jirka

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz