Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Pomáháme Praha Středočeský stroj Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

METEO: Teplo o Velikonocích, velmi teplo po Velikonocích: Dočkáme se v krátkém sledu další rekordně teplé epizody?


ČESKO – Teplo o Velikonocích, velmi teplo po Velikonocích: Dočkáme se v krátkém sledu další rekordně teplé epizody? Během víkendu k nám začne zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihu.

Ten bude vrcholit v období neděle 7. 4 až úterý 9. 4., kdy se budou průměrné teploty pohybovat kolem 17 °C, což je přes 10 °C nad dlouhodobým průměrem. Maximální teploty budou ve stejné době vystupovat na 22 až 28 °C, při příhodných podmínkách nelze v nějakém dni vyloučit ani výjimečné překonání 30 °C.

Po celé uvedené období tak budou pravděpodobně s velkou četností překonávány teplotní rekordy na stanicích pro dané dny, které se právě pohybují nejčastěji mezi 24 až 28 °C. Současně není vyloučena možnost překonání 1. tropického dne v roce, který byl historicky naměřen nejdříve 17. dubna v roce 1934 ve Vlašimi, kde bylo naměřeno rovných 30,0 °C.

V tomto případě by byl v kalendáři překonán tento extrém téměř o 10 dní dříve. O tom, v jaké míře se budou přepisovat historické tabulky se rozhodne až v následujících dnech, které opět stejně jako o Velikonocích provází nejistota, s ohledem na opakovanou zvýšenou přítomnost a koncentraci saharských prachových částic v atmosféře.

O množství těchto částic v atmosféře a zejména o tom jestli se opět dostanou v tak velké koncentraci k zemi rozhodnou konkrétní meteorologické podmínky a proto situaci budeme kontinuálně sledovat a upřesňovat.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz