dobrovolní hasiči Finance Jihomoravský Krimi Kultura modernizace politici Politika Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS stroj Technika úřad Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Jihomoravský kraj rozdělí 18 milionů Kč jednotkám sborů dobrovolných hasičů, podpora poputuje do víc než dvou stovek obcí


JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Požární techniku, přenosné motorové stříkačky, zásahové obleky, vybavení pro záchranu z vody a z výšky. Dobrovolní hasiči napříč Jihomoravským krajem si díky dotaci budou moct pořídit novou výstroj a výzbroj a modernizovat tu stávající.

Peníze putují celkem do 202 jednotek, minimální výše dotace činila 25 tisíc korun, maximální půl milionu korun.

Celkem uspělo 202 žádostí, které dosáhly nejvyššího bodového hodnocení. O dotaci mohly žádat obce, které jednotky sborů dobrovolných hasičů zřizují na území Jihomoravského kraje, od 12. února do 1. března. Hasiči z Drahonína na Brněnsku, Strážnice na Hodonínsku nebo Perné na Břeclavsku dostali peníze na nákup zásahových oděvů, příspěvek na výstavbu části hasičské zbrojnice získali v Bedřichově na Blanensku, v Grešlovém Mýtě na Znojemsku a Okrouhlé na Blanensku pomůžou peníze s opravou požárních vozidel.

„Letos jsme pro hasiče schválili 18 milionů v krajských dotacích a dalších 48 milionů korun ale dobrovolným hasičům rozdělíme ještě na červnovém zastupitelstvu na spolufinancování dotačního programu ministerstva vnitra. Dobrovolní hasiči jsou srdcaři a my si jejich služby vážíme a chceme, aby pracovali s profesionálním vybavením,“ dodává hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Žádosti o spolufinancovaní dotačního programu ministerstva vnitra jsou v těchto dnech vyhodnocovány a v červnu o nich budou rozhodovat zastupitelé. Mezi necelých 30 obcí tak bude rozděleno 48 milionů korun, které jim pomohou financovat náročné investiční akce – pořízení cisternových automobilových stříkaček a dopravních automobilů či stavby a rekonstrukce požárních zbrojnic.

Zdroj: Jihomoravský kraj

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz