Auto-Moto Cestování dobrovolní hasiči Doprava HZS Karlovarský Krimi meteo Plzeňský Počasí Policie Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví zimní údržba Zprávy podle krajů ZZS

V neděli ráno a dopoledne zasypal téměř celý Karlovarský kraj čerstvý sníh… Hasiče zaměstnaly popadané stromy


KARLOVARSKO / PLZEŇSKO – Dnešní den přinesl do Karlovarského a částečně i Plzeňského kraje výrazné sněžení. Příští týden nás ale možná čeká obdobná, potenciálně dokonce ještě výraznější situace, tentokrát více východně.

V neděli ráno a dopoledne zasypal téměř celý Karlovarský kraj čerstvý sníh. Kvůli sněhu vyjížděli hasiči ve více než čtyřiceti případech odstraňovat popadané stromy na komunikace. Událostí jsou hlášené napříč celým krajem.

Předně je nutné zmínit, že zmiňovaná situace nastane až z úterý na středu a ve středu a na přesný odhad průběhu je zatím brzy. Co ale aktuálně víme?

Během noci na středu a ve středu ráno a dopoledne bude ovlivňovat východní polovinu našeho území teplotní rozhraní způsobené prohlubující se tlakovou níží, která bude postupovat takřka přesně od jihu na sever. Tato níže přinese nad naše území velké množství srážek a potenciálně i silné sněžení. ALE?

Aktuální nejistota panuje zejména nad přesnou trajektorií této níže (všimněte si na obrázku níže, že modely se zatím neshodují). Nejasná je tím pádem přesná poloha teplotního rozhraní a přesný průběh změny teploty. I odchylka v řádu desítek km může mít výrazný vliv. To je také samozřejmě zcela zásadní pro určení skupenství srážek déšť/sníh.

I tak je aktuálně nemalá šance, že minimálně vyšší polohy Vysočiny/východní/severní Moravy by mohlo zasáhnout během noci na středu a ve středu přes den trvalé sněžení. Přesné modelové odhady se liší, ale vyloučeny nejsou ani úhrny kolem 15 cm za období přibližně 12 hodin. V horských oblastech na návětrné straně Jeseníků, Orlických hor a možná i Krkonoš by to mohlo být i dvakrát tolik.

Zatím je situace nejistá, ale potenciál komplikací není zanedbatelný i s ohledem na to, že případný sníh bude mokrý a těžký (pády stromů). Načasování do ranních hodin také může výrazně potrápit řidiče. Situaci budeme upřesňovat v dalších dnech. Níže: Znázornění středu tlakové níže ve středu ráno (modely se liší). Modelový odhad nové sněhové pokrývky modelu Aladin a ECMWF. Část sněhu jistě zpočátku odtaje – přesné úhrny a lokalizaci je nutné brát zatím s velkou rezervou.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz