Cestování Doprava Finance Kultura letiště politici Politika Pomáháme stroj Technika VAROVÁNÍ Z domova Zahraničí Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZE ZAHRANIČÍ: Informace pro turisty – demonstrace a blokády ve Francii ochromí leteckou dopravu


FRANCIE – Stávka leteckých dispečerů ve Francii dnes ochromí leteckou dopravu! Zrušeno má být kolem 70 % letů. Lze očekávat výrazná zpoždění na nezrušených spojích.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR proto doporučuje sledovat místní zpravodajství a informovat se o podrobnostech u svého přepravce.

V tomto článku informujeme o protestech různých zájmových či profesních skupin. Ne vždy lze dopředu odhadnout míru obtíží pro české turisty. Potíže se  nedotýkají všech částí Francie současně. Zároveň stále platí nejvyšší stupeň hrozby teroristických útoků. Doporučujeme vyhýbat se davům a cestu si řádně naplánovat. Článek neustále doplňujeme a situaci sledujeme.

Plánované manifestace a stávky

Ve čtvrtek 25. dubna by se dle dostupných informací měla konat stávka letištních kontrolorů. Má být zrušeno až 60% letů. 75 % v pařížském Orly et 65 % letů na největším pařížském letišti Roissy-Charles de Gaulle, dále například  65 %  zrušených letů v Marseille  a 60 % v Toulouse či 70 % v Nice. Dají se očekávat výrazná zpoždění i na zbývajících spojích. Informujte se u svého dopravce.

V sobotu 27. dubna by se dle dostupných informací měla konat v Paříži manifestace hnutí „Žlutých vest“.

Doporučujeme vyhýbat se davům a důsledně dodržovat pokyny policie a místních orgánů.

RATP – dopravní podnik v Paříži vyhlásil od 5. 2. 2024 do 9. 9. 2024 stávkovou pohotovost. Je možné, že dojde k omezení počtu spojů a komplikacím v pařížské městské hromadné dopravě, tedy v metru, RER a u autobusů.

Protesty ve Francii jsou tradiční metodou prosazování zájmů určitých skupin, nejedná se tudíž o nic v této zemi neobvyklého. Co se mění, je míra projevu násilí, jako tomu bylo v loňském létě, kdy skupiny mladistvých potomků přistěhovalců rabovali a ničili vše v okolí, nevynechali školy či radnice. Tím se někdy „inspirují“ různé psychicky labilní osoby nebo radikalizovaní jedinci k individuálním útokům například nožem. Doporučujeme zvýšenou obezřetnost.

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz