Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Kultura Liberecký Moravskoslezký Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Středočeský Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

POZOR: Kozí sýr z Lidlu obsahoval listerie, jeho konzumace může způsobit zdravotní problémy

ČESKO – Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se v České republice v uplynulých dnech prodával kozí sýr vyráběný v Nizozemsku obsahující zdravotně závadné baktérie listerie.

Česká republika obdržela oficiální informaci prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF). Výrobek v České republice prodával obchodní řetězec Lidl. Ten již stáhl sýr z prodeje. Zákazníci, kteří produkt před jeho stažením z prodeje zakoupili, by jej neměli v žádném případě konzumovat a mohou jej vrátit v místě prodeje.

Identifikace výrobku:
Název výrobku: „Milbona“  Ziegenrolle, aromatická – krémová, kozí rolka z Nizozemska
Výrobce JERMI Käsewerk GmbH
Šarže: 2010051073
Datum spotřeby: 6.11.2020

Dle informací, které získala SVS při došetřování případu, byl sýr v České republice dodán do čtyř distribučních center obchodního řetězce Lidl, odkud směřoval dále do jednotlivých prodejen. Do České republiky bylo dodáno okolo 4000 balení sýra. Výrobek byl z Německa distribuován i do dalších zemí EU. V současné době probíhá pod dozorem veterinárních inspektorů stahování neprodaných balení sýra do skladů, následně dojde k jejich neškodné likvidaci v kafilerii.

Baktérie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy. Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Baktérie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Zdroj: SVZ

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *