Královehradecký Složky IZS Z domova Zprávy podle krajů

Mladá lyžařska se na sjezdovce v Krkonoších v plné rychlosti střetla s mužem. Oba skončili v nemocnici

KRKONOŠE – Čtyřiadvacetiletá dívka na lyžích se v plné rychlosti srazila se čtyřicetiletým lyžařem ve spodní části červené sjezdovky na vrchu Žalý nad Vrchlabím. Zasahovat musela Horská služba.

Dívka při nehodě utrpěla vážné zranění. „Když jsme dorazili na místo nehody, zjistili jsme, že je v bezvědomí a nedýchá. Okamžitě jsme zahájili nepřímou masáž srdce, o dýchání z úst do úst jsme se nepokusili. Lyžařka měla totiž po srážce těžce poraněný obličej,“ uvedl k dopolednímu výjezdu Jiří Kubina, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

V průběhu resuscitace horští záchranáři stav zraněné dívky konzultovali s královéhradeckým dispečinkem linky 155. „Ten na místo vyslal vzhledem k povaze zranění vrtulník, který na sjezdovce vysadil lékaře a záchranáře. Potom přistál na parkovišti u dojezdové části sjezdové trati,“ popsal Jiří Kubina. Záchranáři pak dívku, které se díky resuscitaci podařilo obnovit životní funkce, šetrně dopravili k vrtulníku a ten jí dál transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení.

„Muž, se kterým se srazila, utrpěl pravděpodobně otřes mozku. I jeho jsme ošetřili a dopravili k sanitce Zdravotnické záchranné služby. Kromě toho jsme museli ještě pomoct asi jedenáctileté dívce, která cestou kolem nehody zkolabovala,“ přiblížil situaci u nehody Jiří Kubina. Dodal, že muže i malou lyžařku si převzaly posádky sanitek, nicméně dívka byla ošetřena a na rozdíl od muže do nemocnice nemusela.

„Znovu připomínám všem lyžařům i snowboardistům, že musejí bezpodmínečně dodržovat zásady bezpečného pohybu na sjezdových tratích. Bezohledná, či vzhledem k vlastním schopnostem riskantní a rychlá jízda jsou příčinou mnoha těžkých zranění,“ důrazně varoval návštěvníky hor Pavel Jirsa, pověřený náčelník Horské služby Krkonoše. Připomněl, že Desatero FIS s pokyny pro bezpečnou jízdu najdou lyžaři na webových stránkách Horské služby.

Autor: Pavel Jirsa

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz