Královehradecký Krimi Složky IZS Zprávy podle krajů

VIDEO: Luxusní automobil za miliony korun byl do 1,5 minuty pryč

HRADECKO – Minulý týden jsme na linku 158 přijali hlášení o odcizení vozidla v hodnotě 3,5 milionu korun. Ke krádeži mělo dojít v noci ze středy na čtvrtek z volně přístupného parkoviště před rodinným domem na Novém Hradci Králové. 

Po oznámení na místo okamžitě vyjeli kriminalisté zabývající se autokriminalitou. Ti z poskytnutých kamerových záznamů zjistili, že vozidlo, které je vybaveno bezklíčovým systémem Keyless, bylo odcizeno třemi muži tak, že použili speciální čtečku.

Systém Keyless funguje tak, že klíč stále vysílá signál, a když se s klíčem přiblížíte asi na 2 metry k vozidlu, samo se otevře a následně i nastartuje. Čtečka vlastně prodlouží signál od klíče, který si majitel například nechá v kapse u bundy zavěšené v předsíni, což se v tomto případu také stalo. Ze záznamu je vidět, že jeden muž přistoupil k autu a čekal, až se dalším dvěma podaří zachytit nejprve signál na otevření auta a druhý na nastartování. Jakmile se to podařilo, okamžitě odjel. Ti, co chytali signál, utekli a pravděpodobně odjeli opodál zaparkovaným vozidlem. Odcizené vozidlo bylo vybavené GPS, která dala naposledy informaci, že vozidlo projíždí Královcem, pak byla GPS odpojena.
Za trestný čin krádež s tak vysokou škodou hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let.

Policisté apelují na majitele takto vybavených vozů, aby si klíče ukládali co nejdále od vozidla, uprostřed domu. Nejlépe však do jakékoliv plechové schránky, která odstíní signál. Setkali jsem se i s tím, že si klíče majitel ukládal do ledničky.

Kriminalisté mají poznatky, že krádeže takovýchto vozidel se přesouvají z Rakouska a Německa na naše území. Naposledy takto odcizené vozidlo policisté dopadli v Hradci Králové – původní zpráva zde, další, které havarovalo v Kuklenách – původní zpráva zde a např. další případ odcizeného Porsche v Rakousku – zpráva zde.

„Žádáme občany, kteří by mohli podat jakoukoliv informaci k osobám na videozáznamu, aby zavolali na linku 158, nebo se dostavili na jakoukoliv služebnu Policie ČR,“ dodává mluvčí policie por. Iva Kormošová.

Autor: Honza Vraný

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz