Školní okénko Středočeský Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Letošní Energetické maturitě vévodí středoškoláci z Ústí nad Labem a Kladna

TUŠIMICE –  Energetickou maturitu v Elektrárně Tušimice má za sebou 32 středoškoláků z 11 partnerských škol Skupiny ČEZ. Během tří dnů se všichni seznámili se vším, co nějak souvisí s výrobou elektrické energie. Po absolvování závěrečného testu z právě nabitých vědomostí se králem energetické maturity 2018 stal Lukáš Klouček ze SPŠ v Ústí nad Labem.

 „Jako vždy, a to již po deváté, se Energetické maturity Skupiny ČEZ účastní ti nejlepší ve třídě, co mají vážný zájem o fyziku a další přírodovědné předměty. Mnozí také chtějí po opravdové maturitě dál studovat na některé z vysokých škol technického zaměření. Zájem o prožití tří dnů v Elektrárně Tušimice je přitom takový, že mnohdy musí pedagogové i mezi těmi nejlepšími žáky opravdu vybírat,“ říká Martin Klacián, náborový specialista Skupiny ČEZ.

Všeobecné informace o elektrárně a seznámení se s jejím provozem jsou vždy hlavní náplní Energetické maturity. Znamená to, že její účastníci absolvují v Návštěvnickém a vzdělávacím centru Elektrárny Tušimice různé přednášky, během nichž je lektoři z řad zkušených provozních zaměstnanců i vedení elektrárny zasvěcují do tajů výrobních i nevýrobních provozů.

„Samozřejmostí jsou pochopitelně i exkurze, včetně té u profesionálních elektrárenských hasičů a také v transformovně Vyškov u Počerad. Středoškoláci tak získali zcela konkrétní představu o tom, co obnáší práce v jednotlivých úsecích výrobního i nevýrobního elektrárenského provozu a díky zaměstnancům ČEZ Distribuce i základní znalosti o distribuci vyrobené energie. Samozřejmě, že nebylo zapomenuto ani na její dopad na životní prostředí a také současnost a budoucnost energetiky, včetně té jaderné,“ dodává Martin Klacián.

Do Elektrárny Tušimice letos přijeli žáci ze SPŠ a VOŠ Kladno, SPŠ Ústí nad Labem, SPŠE Ječná Praha, VOŠ a SPŠ Děčín, SPŠ Rakovník, ESOZ Chomutov, SPŠSE Liberec, SPŠ Chomutov, GSOŠ Podbořany, SPŠ Most a SPŠ Ostrov. Z 32 „maturantů“ se ovšem mohl stát Králem energetické maturity jen jeden.  Absolutním vítězem, který získal plný počet 20 bodů a test vyplnil v nejkratším čase, se stal Lukáš Klouček ze SPŠ Ústí nad Labem. Druhé místo obsadil jeho spolužák Dan Krejčí. Na třetím místě skončili Jakub Vážný a Michal Procházka, oba ze SPŠ Kladno.

FOTOGALERIE: Letošní Energetické maturitě vévodí středoškoláci z Ústí nad Labem a Kladna

Autor: Ota Schnepp
mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz