Kultura Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

V ústecké ZOO provedli veterinární lékaři úspěšnou kastraci žirafího samce

ÚSTÍ NAD LABEM – Před několika měsíci proběhla zpráva o možném utracení dospívajícího žirafího samce, který se narodil na konci roku 2015 v Zoo Ústí nad Labem.

„Bohužel, v té době informace zveřejněné v médiích předcházely dalším možnostem, jak v případě nadbytečných samců u tohoto druhu postupovat. Závěr nebyl jednoznačný, ve hře bylo několik způsobů řešení, o kterých jsme diskutovali s koordinátorem Evropského chovného programu (EEP). Naše zoo jako člen Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) má etický závazek dodržovat doporučení odborníků, kterým je jak euthanazie, tak i další prostředky pro zabránění další reprodukce zvířete. My jsme se snažili o příznivější řešení tohoto problému, i z důvodu příslibu koordinátora na umístění kastrovaného samce mimo členskou zoo EAZA,“ sděluje ředitel zoo Roman Končel. „Faktem je, že v Evropě se chov žiraf Rothschildových dostává do slepé uličky. Kapacita je naplněna a díky kvalitní péči v posledních letech se rodí více mláďat, než lze následně umístit. Proto se u tohoto druhu reprodukce omezuje a dle nového plánu regulace lze do chovu zařadit pouze jedince, u kterých je známo více než 75% rodokmenu. V počátcích se totiž stávalo, že nebyl zcela jasný původ žiraf, takže nyní EEP doporučuje, aby populace chovaná v lidské péči byla geneticky co nejpříznivější. Bohužel, ani jeden z našich dvou mladých samců, narozených v prosinci roku 2015 (Enjoy) a v březnu 2016 (Saul), tuto podmínku nesplňuje,“ vysvětluje Roman Končel.

„Vzhledem k tomu, že kapacita ustájení pro žirafy je v ústecké zoo dimenzována na určitý počet zvířat, je možné chovat u nás čtyři jedince, a to pouze k expozičním účelům,“ sděluje zoolog Lukáš Štěrba. „Máme tři dospělé samice, takže jeden ze samců by zde mohl zůstat, ale vykastrovaný, neboť ostatní možnosti, jako je trvalé rozdělení zvířat nebo podávání antikoncepce, jsou nepřijatelné. Druhý samec by dle jednání s koordinátorem EEP mohl najít umístění v zoo mimo EAZA, ovšem za stejné podmínky, což znamená, že musíme provést kastraci obou zvířat. U žiraf se jedná o zákrok poměrně komplikovaný, riziko úhynu během operace je vysoké a následná ošetření (jako např. u domácích zvířat) během rekonvalescence jsou téměř nemožná. I tak jsme se pro tuto variantu rozhodli,“ dodává Lukáš Štěrba.

Kastrace mladšího ze samců proběhla ve spolupráci odborníků – veterinárních lékařů z Ústí nad Labem, Zoo Praha a Veterinární a farmaceutické univerzity Brno ve středu 4. dubna 2018. „Zákrok trval 1,5 hodiny a byl proveden velice profesionálně,“ popisuje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

„Anestezie žirafy je velice náročná, vyžaduje spolupráci a koordinaci mnoha pomocníků, neboť během operace je nutné kvůli oběhu krve držet krk a hlavu ve vzpřímené poloze věnovat zvýšenou pozornost všem reakcím zvířete a řešit všechny dílčí požadavky veterinářů. Zákrok proběhl dle standardního protokolu, následně byl samec probuzen, za pomoci chovatelů se ihned postavil a začal v ubikaci přecházet. První dny po zákroku zůstával oddělený ve vnitřní expozici, dostával léky a byl intenzivně monitorován. Včera, tedy v úterý 10. dubna, byl poprvé vypuštěn do venkovního výběhu,“ sděluje tisková mluvčí.

Kastrace splnila i výzkumný účel, po odebrání byla varlata předána týmu IZW Berlin, který se mimo jiné zabývá i problematikou reprodukce zvířat v zoologických zahradách. V nejbližších týdnech čeká stejný zákrok i druhého samce, věřme, že bude stejně úspěšný jako v prvním případě.

Autor: Věra Vrabcová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz